Масовите дезинфекции срещу коронавируса предизвикват други рискове за здравето

Масовите дезинфекции срещу коронавируса предизвикват други рискове за здравето Масовите дезинфекции, обикновено правени от хора в защитно облекло, станаха обичайна гледка къде ли не - от турската Капалъ чарши до мостове в Мексико и мигранти в Индия. Макар и на вид впечатляващи, специалисти по инфекциозни болести ги критикуват като рискови за здравето, както и като загуба на време и средства.
"Това е нелепа гледка, но я виждаме в много държави" - каза Дейл Фишър, специалист по инфекциозни болести в Сингапур, който председателства Глобалната мрежа за предупреждение и реакция на епидемии под координацията на Световната здравна организация.
"Не мисля, че носи плюсове, а може да е токсично за хората. Вирусът не оцелява дълго в земята" - добави той.
Говорител на кмета на Сурабая обаче каза, че използването на дронове за дезинфекция е необходимо в зоните с потвърдени случаи, защото вирусът "може да е навсякъде".
Фебриадхита Праджатра сравни дезинфектанта бензалкониев хлорид, който може да раздразни кожата, ако концентрацията е по-висока, със сапун и каза, че той "отслабва вируса, за да не влезе в тялото".
Местният жител Али Саровно одобрява инициативата на градските власти в Сурабая. Според него дроновете обработват и покривите, докато на ръка работниците могат да достигнат най-много върха на оградите.
Според Пол Тамбая от Дружеството по клинична микробиология миенето на ръцете и целевото почистване на често докосвани повърхности като бутоните в асансЬорите осигурява по-добра защита от масовата дезинфекция.
"Пръскането е евтин и видим начин, но внимателната лична хигиена и почистването на околната среда вероятно е по-ефективно" - каза Тамбая.
Индийски здравни работници предизвикаха възмущение в понеделник, когато заляха мигранти с дезинфектант с маркучи в щата Утар Прадеш.
В Малайзия властите също дезинфектират зони с висок брой заболели. Кадрите на струите дезинфектант, пръскани от цистерни във въздуха обаче разтревожиха здравните експерти. Според Кристофър Ли, специалист по инфекциозни болести и бивш заместник генерален директор в малайзийското здравно министерство, дезинфектирането на пътищата не помага, а е разхищение на ресурси и работна сила.
Здравните власти обаче заявиха, че изпращат инструкции как да се дезинфектира правилно.
В индонезийската столица Джакарта инсталират кабини, в които минаващите да могат да се дезинфектират. Използващите ги харесват. Според проф. Вику Адисасмито обаче, спреят може да раздразни кожата, устата и очите. По-добро средство според него би било да се използва водно оръдие, за да се разпръскват насъбрали се хора.
01.04.2020, 16:07 часа
1307 1
Коментари

Хахаха!

02.04.2020, 22:09 часа
Например - същото като с хапченцата за високо кръвно : свалят кръвното , и мреш в кански тормоз от всичките им божествени странични отражения ! Смяааах ! Човек за човека е звяр вече. Търговски дружества.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha