От Спешното във Видин алармират: Отказват бързи тестове за COVID-19 на медици от болницата "Света Петка"

От Спешното във Видин алармират: Отказват бързи тестове за COVID-19 на медици от болницата "Света Петка" Отказан е бърз тест за COVID-19 на медик от видинската болница "Света Петка", който е бил в контакт с пациент, дал положителна проба за вируса, съобщи в социалните мрежи Марияна Върбовска от лечебното заведение.
Тя твърди, че в Спешното отделение се работи без предпазни средства. Ръководството на болницата е взело решение да не се изпращат проби, защото "няма оплаквания", пише още Върбовска в публикацията си.
"След като са знаели какъв е случаят, защо не са си сложили лични предпазни средства? Това е първият пропуск на тази колежка. Би трябвало да знае, че нарежданията от Централната референтна лаборатория и на проф. Кантарджиев от Националния оперативен щаб са пробата да се прави само на лица със симптоматика. На контактните на тези лица не се изследват проби в Националната референтна лаборатория. Остават под карантина и наблюдение на личния лекар. Ако се появят симптоми като кашлица, затруднено дишане, висока телесна температура, тогава се пускат пробите. Д-р Виденова (началник на микробиологичната лаборатория във видинската болница-бел. ред.) ѝ е казала, че може да си заплати- болницата е закупила бързи тестове. Който иска, даже и от гражданите, отива, плаща си на регистратурата и му се прави този тест. Колегите много добре са знаели, че пристига човек със съмнение за коронавирус. Защо не са си сложили поне маска и ръкавици? В Спешното разполагат със защитни средства. Това е голяма безотговорност. А след това искат тест. Този тест сега и да се направи, ще бъде отрицателен. Проф. Кантарджиев многократно обясни, че първите няколко дена след контакт с коронавирус тестовете винаги са отрицателни. Проби се вземат след като се появят симптоми. Такива са указанията. Взети са проби на контактните на този пациент, но от Националната лаборатория са отказали да ги изследват", коментира д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ-Видин.
03.04.2020, 13:44 часа
3368 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha