Моргите в Еквадор пълни, държат телата на починалите от коронавирус в хладилни контейнери

Моргите в Еквадор пълни, държат телата на починалите от коронавирус в хладилни контейнери

Правителството на Еквадор започна да слага телата на починалите от коронавирус в огромни хладилни контейнери заради вече запълнени морги и болници в град Гуаякил, където десетки хора починаха от вируса. Градът е епицентърът на епидемията в латиноамериканската държава, информира "Ройтерс".
Еквадор е потвърдил 318 починали от вируса - една от най-засегнатите страни в Латинска Америка. Но президентът Ленин Морено заяви тази седмица, че реалният брой е по-висок, тъй като властите събират по повече от 100 тела на ден, много от домовете, тъй като стриктните мерки за карантина не позволяват провеждане на погребения.
Правителството постави три контейнера, най-големият е с дължина около 12-метра, в обществени болници за съхранение на телата, докато изкопаят гробове, обяви кметът на Гуаякил. До момента 150 жертви са погребани в частно гробище в пристанищния град.
В събота еквадорското правителство съобщи, че ще пусне нова дигитална система, която ще помогне на семействата да открият къде са погребани роднините им.
Морено предупреди, че властите очакват починалите в града и провинцията да достигнат 3500 и отбеляза, че "специален лагер" е изграден за погребване на мъртвите.
Междувременно вицепрезидентът на Еквадор се извини, след като тела на починали от вируса бяха оставени по улици в Гуаякил.

В Еквадор има повече от 3400 заразени с коронавирус. 
По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 57 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии.
Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,2 млн. случая и над 64 000 починали в 181 държави, възстановили са се повече от 246 000.
Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".

05.04.2020, 13:21 часа
361 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha