"Инвестбанк" вече е собственик на "Химко"

"Инвестбанк" вече е собственик на "Химко" "Инвестбанк" е новият собственик на активите на фалиралия торов завод "Химко" - Враца. Това показва справка в Имотния регистър, след като в края на миналата година частен съдебен изпълнител обяви имотите и оборудването за публична продан по искане на самата банка, съобщи "Капитал". Причината е, че досегашният собственик - "Метахим импекс", не изплати заема, който "Инвестбанк" му отпусна преди четири години, за да купи активите от синдика.

Проблеми с обслужването
Прехвърлянето е вписано в края на януари, като данните показват, че банката е придобила над 700 дка земя и сградите на бившия завод. За продан бяха пуснати също машините и оборудването, за които може да се предполага, че също вече са собственост на кредитора. Обявената цена за всичко беше 23.8 млн. лв.
Активите на "Химко" (в несъстоятелност) станаха собственост на "Метахим импекс" през 2016 г. за сумата от 12 млн. лв. Тази цена беше постигната след няколко неуспешни търга, като първоначално синдикът искаше близо 29 млн. лв. Сделката беше финансирана от "Инвестбанк" с 9 млн. евро кредит, който трябваше да бъде изплатен в средата на миналата година. Това обаче не стана и през август банката пристъпи към изпълнение на залога. Претенциите й към онзи момент бяха за 9.8 млн. евро главница и лихви.
На практика обаче "Метахим импекс" има проблеми с обслужването на кредита още от самото начало. Така заради просрочени вноски за 300 хил. лв. само половин година след сделката банката назначи свой управител - Камелия Кулева, която малко преди това беше влязла като акционер в дружеството с 35%.

Бизнес със скрап
Компанията "Метахим импекс" беше създадена специално за покупката на активите на "Химко". Първоначалните й собственици бяха "Фертекс България" на кредитния милионер Георги Пиримов, който в началото на 90-те години създаде Частна земеделска и инвестиционна банка, и Иван Жиров, който се занимава с недвижими имоти и търговия със скрап. В момента те държат съответно 33% и 32%.
Ако се съди от отчетите, "Метахим импекс" се е занимавала основно с нарязване и продажба на старото оборудване на "Химко" за скрап. За първите две години след сделката фирмата има около 4 млн. лв. приходи от търговия със скрап, но дейността й на практика след това е приключила.
09.04.2020, 13:06 часа
5342 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha