Българската асоциация на заведенията прогнозира фалит на близо 50% от бранша

Българската асоциация на заведенията прогнозира фалит на близо 50% от бранша Българската асоциация на заведенията прогнозира фалит на около 50% от бранша и настоява за спешна среща с отговорните институции за определяне на работещи незабавни икономически мерки, съобщиха от организацията. Асоциацията изразява загриженост, че вече месец от началото на кризата с COVID-19 липсват адекватни мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес в бранша.
От асоциацията са разработили пакет от работещи механизми за подпомагане на сектора и искат спешна среща с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов, на която конструктивно да обсъдят приемливи и възможни за реализиране мерки.
"Наясно сме, че от първостепенно значение е излизането на страната ни от здравната криза, за което се взимат адекватни мерки и ние изцяло ги подкрепяме. На карта обаче е поставено не само здравето на нацията, но и оцеляването на цели сектори от българската икономика", посочват от асоциацията. По техни данни има случаи на фирми, които са дадени на публичен съдебен изпълнител за данъчни задължения, декларирани на 16 март. Това води до блокиране на сметки и допълнително засилване на кризата, смятат от асоциацията.
"В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях. Дори след края на извънредното положение, тези които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет, което за голяма част от тях означава загуба, защото последствията от кризата за нашия сектор ще бъдат овладени най-рано след година", посочват от организацията.
09.04.2020, 15:37 часа
219 1
Коментари

!

09.04.2020, 16:03 часа
А СПОКОЙНО ДЕ! НЯМА ДА СА ТЕЗИ НА ПАЗАРА, ЩЕ ДОЙДАТ ДРУГИ НА ТЯХНОТО МЯСТО !!! ПРАЗНО НЯМА !!! КРЪЧМАТА СИ Е КРЪЧМА, ЧОРБАДЖИЯТА ЩЕ Е ДРУГ !!!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha