Диана Ковачева е новият омбудсман на България

Диана Ковачева е новият омбудсман на България Без дебати и с подкрепата на опозицията, включително и на БСП, досегашният зам.-омбудсман Диана Ковачева, бивш правосъден министър в първия кабинет на ГЕРБ, беше избрана на поста, който зае след напускането на Мая Манолова.
През месеците след местните избори Ковачева реално изпълняваше функциите на омбудсман, но официално постът й беше на заместник, тъй като националният обществен защитник се избира само и единствено от парламента. и като такава подаде оставка веднага след избора й.
Гласуването за Ковачева показа голямо мнозинство - 173 депутати гласуваха "за" нея, 3 се въздържаха, а нито един не се обяви "против".
"Омбудсманът никога не е бил пощенска кутия и никога няма да бъде. Амбицията ни е да превърнем институцията от последна надежда за хората, в тяхната първа реакция", бяха първите думи на Ковачева от парламентарната трибуна. Ковачева обеща вратата й да бъде винаги отворена за нуждаещите се.
"Такова доверие задължава и означава че има сътрудничество в нелеката защита на правата на човека", обърна се тя към депутатите. "За мен е чест, че съм четвъртият омбудсман и поемам институцията от ярки професионалисти. Да се защитават правата и свободите на гражданите си струва всяко усилие", каза още омбудсманът.
Ковачева обеща вратата й да бъде винаги отворена за нуждаещите се, а след това положи и клетвата от парламентарната трибуна.
21.05.2020, 10:09 часа
450 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha