Забавачките в Оряхово остават затворени до края на месеца

Забавачките в Оряхово остават затворени до края на месеца Във връзка с издадена Заповед № РД-01-272/20.05.2020 на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и след проведен разговор на ръководството на Община Оряхово с представители на образователните институции, е решено детските ясли и детските градини да останат затворени до 31 май, включително
Очаква се заповед на кмета на Община Оряхово Росен Добрев, конкретизираща при какви мерки и условия ще бъде възстановена дейността на детските градини и детските ясли.
Същевременно Детска ясла 1 разпространи съобщение до родителите на своите питомци.
„Въпреки че от 1 юни отваряме отново врати за посещение от всички деца, в настоящата ситуация единствената сигурна и безопасна среда, с гарантирана физическа дистанция, е домашната. Затова е препоръчително децата, за които има възможност да се грижи възрастен, да останат вкъщи. Това важи още в по-голяма степен за децата, живеещи в едно домакинство с възрастни хора и с такива от рискови групи. Анализът на ситуацията към момента показва, че опасността съвсем не е преминала, ето защо е въпрос на отговорност родителите, които могат да намерят друго, по-безопасно решение за своите деца, да не ги изпращат в детска ясла”, пише в съобщението.
Ако родителите решат да пуснат своите деца на ясла, трябва да знаят следното:
1. Подновяването на посещението на детето Ви в детска ясла може да стане само по Ваше желание и с изричното условие, че сте запознати и декларирате, че ще спазвате новите правила за работа на детската ясла, за което подписвате писмено съгласие по образец еднократно при подновяване на посещението на детска ясла от детето. В тази връзка отговорността за решението за посещаване на детската ясла остава изцяло за родителите, доколкото към момента няма мярка, която да гарантира напълно безопасността на децата, които посещават детската ясла, още повече, че физическият контакт при ежедневното и в продължение на часове общуване между децата и с персонала, който се грижи за тях, е неизбежен.
2. За подновяване на посещението на децата от родителите не се изисква представянето на медицински бележки съгласно чл. 4, ал. 4 и 5 от Наредба № 3 от 05.02.2007 г. за здравните изисквания към детските градини/ясли.
3. Посещението на детска ясла на децата със СОП и/или хронични заболявания се извършва след предварителна консултация с личния лекар на детето.
22.05.2020, 14:39 часа
678 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha