Готвят арест за собствениците на "Монбат", претърсват имоти и офиси на братя Бобокови

Готвят арест за собствениците на "Монбат", претърсват имоти и офиси на братя Бобокови Нова мащабна спецоперация на прокуратурата, съвместно с МВР и ДАНС, се провежда в цялата страна заради нерегламентиран внос на боклуци. В Ботевград бе обсаден за обиск дома на зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, в София - Министерство на околната среда и водите, а в Русе и столицата - домовете и офисите на маститите босове братя Атанас и Пламен Бобокови, пише агенция ПИК.
В момента разследващите разпитват двамата милионери заради акцията по нелегален внос на боклук. Предстои арест на русенските босове братята Пламен и Атанас Бобокови, твърдят от  източници в службите
Те са сред най-богатите българи, като според различни класации на в първата десетка на баровците у нас. 
Братята са родени в русенското село Пиргово. Атанас - на 2 ноември 1959 г., а Пламен на 31 октомври 1968 г. По онова време селото е известно с лозята, винарската си изба и стария комунистически род Бобокови. Един от него – Ангел, става първи секретар на окръжния комитет на БКП в Русе. Той не е нито баща, нито чичо на двамата, както се говори, но определено им е роднина въпреки, че братята гледат все повече да се дистанцират от тази кръвна връзка.
Момчетата от малки се развиват "правилно" за онова време. Атанас завършва най-престижното русенско училище – Английската гимназия, а Пламен – второто по престиж – Математическата гимназия. После Атанас записва най-престижната по онова време специалност, за която се иска специална препоръка от градския комитет на партията – международни икономически отношения, а Пламен – също престижното право в Софийския университет.
Демокрацията ги заварва в София – малкият още следва, а големият работи в дилинг-службата на Българската външнотърговска банка!
Баткото Атанас изведнъж решава да емигрира в САЩ. Какво е правил там, не е публично известно, но скоро се връща и през 1992 г. братята основават първата си фирма в родното си село Пиргово – едноличния търговец "Бобоков и синове". Единият вече е на 33 г., а другият – на 24. Дейността на компанията тогава е класифицирана като “облекла и аксесоари – магазини”. Години след старта на бизнеса им те са вече в топ 10 на България по богатство.
Обаче те завъртат и търговия с горива. "Беше много актуално тогава, защото имаше големи проблеми със снабдяването", разказва години след това по-малкият брат Пламен. Пазарът се стабилизирал, печалбите им намалели, а в петролната търговия се намесили мутрите и братята, по собствените им признания, решили да произвеждат масла.
"Приста ойл" е основана през ноември 1993 г. в русенската рафинерия, която е преработвала добития петрол от находищата край Шабла и Тюленово. Спечелените от петрола пари само за една година ще са били много, защото братята си построяват завод и през 1995 г. започват производство на смазочни масла с марката "Приста".
Четири години по-късно приватизират завода за акумулатори в Монтана - "Монбат”. С напредване на годините, братята вече имат заводи в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, имат изключителните права да снабдяват с масла 750 пристанища по света, а също и йеменската армия.
Притежават и колекция от антики, оценявана на 80 млн. евро. Имената им бяха сред спряганите в парламента като хората, заради които бе гласуван новият закон за културното наследство, узаконяващ частните сбирки. Покойният Стефан Данаилов, като министър на културата, им разрешава и да направят първия частен музей в родината.
Бобокови, както почти всички бизнесмени на прехода, всъщност са сред получилите от червените куфарчета с пари за началото на бизнеса си и затова е било странното пребиваване на Атанас в САЩ, а после и бързото натрупване на капитали, разкриват запознати още преди години.
Братята са и серийни дарители - строят черкви и манастири из цялата страна. С техни пари е изграден и християнският център за подпомагане на бедните в кърджалийския манастир “Успение Богородично”, заради което прочутият отец Боян Саръев каза, че ще целува ръцете им цял живот.
През годините те са и спортни спонсори - преди години издържаха финансови русенския футболен клуб „Дунав“, но след феновете ги изпонаплюха и те се отказаха. След това започнаха да спонсорират с по 1 млн. евро годишно "Приста Ойл Рали Тийм". Покрай състезателя Борис Борисов обаче имената им бяха замесени с това на Христофорос Аманатидис-Таки.
През май 2009 г. при специална акция на баретите в хотел "Кемпински" бяха арестувани няколко от хората на Златко Баретата, а също и рали пилотът Борис Борисов. Тогава ченгета казаха, че той е известен като Боби Белята и е дясната ръка на Таки.
"Боби Белята легализира доходите си от престъпни дейности, като се позовава на рекламните договори, които има с „Приста ойл", твърдяха разследващите. Така и не стана известно какво е правил Боби Белята с хората на Златко Баретата. Мълвата гласеше, че са обсъждали ситуация в наркопазара след ареста на Златомир Иванов и изчезването на Таки.
През 2008 г. ченгета им иззеха колекция от 400 старинни монети и антична колесница. Тогава все още го нямаше законът за частните колекции и те не бяха легални. Като член на банда за незаконни археологически разкопки бе арестуван и археологът Димитър Драганов, който се грижи за антиките им и участва във фондацията “Братя Бобокови”. Бизнесмените твърдяха, че имат редовни документи за експонатите си.
Имената на братята изплуват още веднъж във връзка с криминална случка. След покушението срещу Манол Велев през 2007 г. става ясно, че те участват заедно с него в управлението на Сдружение "ТК ВВВ-ПРО ТЕНИС" - организация с нестопанска цел.
Бобокови си падат по екстремни преживявания. И двамата са ловци. Пламен - на редки животни, а Атанас на красиви мацки. Малкият брат обикаля света в търсене на шампионски ловни трофеи. В колекцията му са едни от най-скъпоценните трофеи в целия свят.
Малкият е примерен съпруг - твърди, че обожава съпругата си Христина и трите си деца. Такъв е бил и големият до 2000 г., когато в един ресторант среща Ива Титова. Атанас тогава е на 41 г., пълничък и с мустаци. Явно кризата на средната възраст и златотърсачката-красавица здраво са го цапнали по главата, защото той зарязва съпругата и дъщеря си, бръсне мустаците, отслабва и се хвърля в обятията на Ива. Явно, за да докаже колко е млад, се втурва и в екстремните спортове – скача с бънджи, лети с парапланер, пързаля се със сноуборд, за да е до любимата. Ива става “Мис България 2003” и всички говорят, че той й е купил титлата.
Миската Ива всъщност разделя двамата братя. Заради нея Атанас се мести в София. Започва да строи къща в Драгалевци. Татко й пък чинно надзирава строежа. През 2005 г. Атанас зарязва красавицата и се връща в Русе. 
В редките си интервюта в пресата братята, като навити пружини повтарят едно и също по два повода. И на двамата девизът е “Колкото повече, толкова повече” и, че не ставали за щатски бизнесмени, които работят от зори до мрак, защото обичали да си поспиват, похапват и попийват.
По русенска линия е публично известно, че Бобокови са много близки с вицепремиера Красимир Каракачанов, под чиято шапка като лидер на ВМРО е и екоминистерството.
28.05.2020, 14:13 часа
18229 2
Коментари

спар-ух.n

28.05.2020, 20:19 часа
и къща у k-ер да имат

аспарух иванов

28.05.2020, 17:56 часа
Даже и хотела в Мездра им подарих...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha