Врачанският окръжен съд даде ход на делото за жестокото убийство във Върбица

Врачанският окръжен съд даде ход на делото за жестокото убийство във Върбица Врачанският окръжен съд днес даде ход на съдебното следствие по наказателно от общ характер дело за убийство в село Върбица, по което подсъдим е Илия Илиев.
Той е обвинен, че на 30 срещу 31.08.2018 г. чрез нанасяне на удари по главата и тялото, умишлено е причинил смъртта на живеещата с него на семейни начала Зина Тошкова на 31 години, като деянието е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. 
Бившият затворник Илиев живеел на семейни начала със Зина Тошкова в дома му във циганската махала на врачанското село Върбица и малолетния й син. От съвместното съжителство двамата имали дъщеря, родена през 2017 г.
Още в началото на съвместния им живот Илиев започнал да упражнява физическо насилие спрямо жената и детето й, поради което тя няколко пъти го напускала и оставала при майка си в пазарджишкото село Говедаре. Пострадалата се оплаквала за тормоза от страна на мъжа й на кмета на селото. Имало и сигнали от съседи за скандали в дома им.
През август 2018 г. Зина се обадила на сестра си, като съобщила, че с дъщеря ѝ са в болница във Враца. На следващия ден жената пристигнала в село Говедаре на автостоп, за да се срещне със сестрите си и майка си. Близките ѝ обърнали внимание на занемарения ѝ външен вид, като тя им споделила за физическия и психически тормоз, на който била подложена от мъжа си.
Късно през нощта пострадалата Тошкова се обадила на номер на национална телефонна линия за деца, за да разговаря с дежурния служител към отдел „Закрила на детето“ във Враца. Споделила за влошените взаимоотношения с Илия, като заявила, че не иска да се връща в дома му в село Върбица. Жената поискала съдействие за сина си, който останал с мъжа ѝ.
На 20 август 2018 г. социалните служители, със съдействието на полицаите и с кмета на село Върбица, посетили дома на Илиев. Хигиената в дома била много лоша, нямало никаква храна, а момчето ядяло сух хляб. Детето било взето и настанено в приемно семейство.
Същата вечер Зина с нейните близки се срещнали с Илия на жп гарата във Враца, където помежду им възникнал скандал. Наложила се намеса на органите на реда и всичките били отведени в районното полицейско управление на града. След снемане на обяснения те били освободени и заедно се прибрали в селото с автомобил.
Зина останала в дома на мъжа си с намерение, след като уреди въпроса с преместването на сина ѝ, да отиде да живее с двете деца в село Говедаре.
През нощта на 30 август 2018 г., след пореден скандал в дома им, Илиев нанесъл побой на Зина. На сутринта се обадил на леля си с молба да дойде на помощ, защото жена му била паднала лошо. Жената се отзовала, като заварила пострадалата да лежи върху легло, неподвижна, без да реагира. Настояла Илия да извика бърза помощ и си тръгнала.
На пристигналия медицински екип на мъжът обяснил, че намерил жена си паднала в двора и я е внесъл вътре. Пояснил, че тя вероятно е получила „гърч поради епилепсия“. На пострадалата била поставена инжекция диазепам.
По време на прегледа Илиев се държал много спокойно и фелдшерът не се усъмнил в обясненията му за състоянието на пострадалата. След прегледа той отказал транспортирането й до спешното отделение за извършване на изследвания и скенер под претекст, че няма кой да се грижи за детето.
По-късно Илиев направил друго повикване за спешна помощна на телефон 112. Лекарският екип констатирал коматозно състояние на Зина с аритмично спонтанно дишане и сърдечна дейност. Жената била откарана във врачанската блоница, където по-късно починала.
От заключението на съдебномедицинската експертиза е видно, че причината за смъртта на Тошкова е съчетана травма – закрита черепно-мозъчна, гръдна (счупване на пет ребра), коремна, довела до състояние несъвместимо с живота.
В съдебната зала бяха изслушани и приети съдебно-психиатрична и две съдебно-медицински експертизи и бе направен разпит на трима експерти и на явилите се в този ден 11 свидетели. Пред петчленния състав на съда подсъдимият заяви, че не се признава за виновен.
Наказанието за това престъпление, според Наказателния кодекс, е от 15 до 20 години „лишаване от свобода“, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.
По искане на прокурора и след становище на страните, делото бе отложено за 7 юли, когато ще бъдат изслушани още едно вещо лице и трима свидетели. Очаква се тогава да бъде постановена и присъда.
05.06.2020, 14:56 часа
932 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha