Заслужено признание за последните двама живи фронтоваци в община Мездра /снимки/

Заслужено признание за последните двама живи фронтоваци в община Мездра /снимки/ Последните двама живи участници от община Мездра във Втората световна война (1939-1945 г.) са офицерите от запаса капитан Илия Григоров (97 г.) и поручик Никола Илиев (95 г.). И двамата днес се радват на спокойни старини - бай Илия живее при сина си в с. Царевец, а за бай Никола се грижи дъщеря му в Мездра.
Бившите фронтоваци бяха посетени в домовете им от представители на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), водени от председателя на Областния съвет на Съюза Лъчезар Генов. С известно закъснение поради извънредната епидемична обстановка в страната, той връчи на двамата ветерани юбилейни медали „75 години от Втората световна война” и почетни грамоти по повод годишнината от Победата над хитлерофашизма. 
Генов прочете заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за награждаването на Григоров и Илиев с престижното отличие, учредено  специално за българските ветерани във връзка със 75 години от приноса на Българската армия за победата над хитлеристка Германия.
При връчването на отличията председателят на областното ръководство на Съюза поздрави фронтоваците, като подчерта, че участието им в заключителния етап на войната е съизмеримо с подвига на национални герои. Затова те заслужават вечната почит и уважение на поколенията. 
Двамата ветерани получиха и скромни парични средства от Централния управителен съвет на СВВБ, а общинският съветник Надежда Йорданова и Наталия Христова-Горанова, директор на Общинския център за социални услуги и дейности, им бяха осигурили пакети с десерти.  
05.06.2020, 16:51 часа
1580 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha