Експерт: Лятото ни чака спад на туристите от близо 60%

Експерт: Лятото ни чака спад на туристите от близо 60% Спадът на туристите в България през летния сезон може да достигне близо 60%. Първоначалната ми преценка беше 50% спад в най-оптимистичният вариант. Страхувам се, че вече вървим към 60% спад.
Това коментира Димитър Попов, който е член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции в интервю за BloombergTV България.
Според него основна причина за това е страхът от заразяване с коронавирус или т.нар. инфомедия, която е свързана с разпространението на информация и на заплахи, свързани с COVID-19.
По думите на Димитър Попов първоначалната оценка била, че може да се очаква възстановяване и дори по-добро представяне за периода септември-октомври спрямо миналата година. Към днешна дата обаче експертът очаква спад за двата месеца.
Що се отнася до мерките, готвени от правителството за защита на сектора, който беше сред най-засегнатите от епидемията, той посочва, че те закъсняват и все още не работят.
"Беше ясно от самото начало, че при туроператорския бранш, заедно с хотелиери и ресторанти, които нямаха абсолютно никакви приходи още в периода на извънредното положение, мярката 60/40 няма как да работи", обяснява специалистът.
Попов е на мнение, че не е имало смисъл схемата да се прилага, без да бъде изготвен секторен анализ, който да покаже кои сектори от икономиката са активни макар и с по-слаби темпове на работа.
19.06.2020, 12:49 часа
698 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha