Училището в Моравица търси ученици за новата учебна година

Училището в Моравица търси ученици за новата учебна година До есента трябва да намерим начин да върнем децата в местното училище, за да оправдаем съществуването му. Така кметът на село Моравица Росен Ценов коментира вчерашното решение на Общинския съвет в Мездра, училището да не бъде закрито.
"25 деца са били миналата година. За тази година очакваме бройката да е приблизително същата. Просто трябват деца. Това е проблемът. Учители имаме. Персоналът е от 7 човека и се справят. Квалифицирани са. Паралелките са слети, по програмата си работят нормално, занималня имаме..."
Предложението за закриване на ОУ "Васил Кънчов“ бе направено от Регионално управление на образованието - Враца, но решението на ОбС- Мездра. То бе върнато за ново обсъждане от областния управител Малина Николова с мотива, че е незаконосъобразно. Целта е опазване  на мрежата от училищата, ефективно и рационално използване на материалната база и осигуряване на възможност за придобиване на средно образование в община Мездра, без сътресения и катаклизми, които могат да окажат крайно негативно влияние върху развитието на общината като цяло. Училище "Васил Кънчов" в с. Моравица разполага с много добра материална база и квалифицирани преподаватели.
На заседанието бе решено за запазване на работните места на персонала. Община Мездра поема ангажимент при необходимост да дофинансира сформираните маломерни паралелки от бюджета си.
27.06.2020, 13:38 часа
1779 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha