Иво Прокопиев: Свободните медии и независимите съдии са последната преграда пред завладяването на държавата

Иво Прокопиев: Свободните медии и независимите съдии са последната преграда пред завладяването на държавата Темида не е овладяна, има огромен натиск върху съдилищата, но както се видя и от делото за ЕВН, все пак има достойни български съдии", заяви съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев в интервю за предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТV+ и TV1.
"Според мен професионалното достойство и етика на повечето съдии в България все още не е смачкано", каза още Прокопиев и добави: "Икономедиа" през всичките тези години успя да запази интегритет и беше един от малкото останали центрове на независимост и затова и атаките към "Икономедиа" са толкова ожесточени - защото свободните медии заедно с останалите независими съдии са последната преграда пред това държавата да бъде напълно завладяна и гражданските права на хората да бъдат напълно заличени".
В неделя Иво Прокопиев и още петима души бяха изцяло оправдани по всички повдигнати им от прокуратурата обвинения във връзка с продажбата на миноритарния дял на държавата в ЕВН. В предаването на Веселин Дремджиев той коментира и думите на главния прокурор Иван Гешев веднага след обявяването на решението на съда, че прокуратурата е загубила малка битка, но е твърдо решена "да спечели войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси".
"Главният прокурор написа нещо много тревожно - че войната продължава. Недопустимо е прокуратурата да води война, още повече лична война срещу когото и е да е било български гражданин. Това е деинстуционализиране и напълно изпразване от съдържание на ролята на тези институции, които трябва да охраняват правото и законността и да защитават интересите на обществото...Те са обърнати в нещо съвършено различно и в момента, поне съдейки от моя казус, се използват като инструменти за репресия. Цялата законодателна сила, която законът им е дал, се влага в това някой да бъде преследван, тормозен, измъчван, в моя случай - аз, семейството ми, бизнеса ми, хората, които работят в тези фирми, и то години наред. Цялата сага започна от първите разследвания на "Капитал" за КТБ през 2009 година с концентрацията на държавните пари в банката", заяви той.
"На този етап в България все още има една сталинска прокуратура и голяма част от актовете на прокуратурата не подлежат на никакъв вид съдебен или обществен контрол. Затова е възможно, както в случая с ЕВН, да бъда обвинен и 5 години да бъда разхождан къде ли не и имуществото ми да бъде запорирано затова, че съм се изказал публично на заседание на Тристранния съвет", каза още съиздателят на "Капитал" и "Дневник" и напомни, че структурните проблеми на прокуратурата все още чакат своето решение въпреки всички препоръки на Венецианската комисия и европейските институции.
На въпрос Иво Прокопиев отговори, че "Пеевски" е метафора за завладяната държава, защото явлението вече е много повече от един човек.
Той определи като ключово присъединяването на България към Банковия съюз и изрази надежда, че в годините преди страната ни да приеме еврото, ще бъдат направени някои важни структурни реформи, включително и в съдебната система. Прокопиев прогнозира, че COVID-19 ще ускори смъртта на много от старите бизнес модели, и напомни, че в последните години тече и процес на смяна на поколенията в българския бизнес, който също би могъл да доведе трусове, загуба на пари и клиенти за някои от компаниите.
30.06.2020, 15:51 часа
806 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha