Гърците на бунт срещу закон за регулиране на демонстрациите

Гърците на бунт срещу закон за регулиране на демонстрациите Гърците отново излязоха на бунт. Хиляди се събраха в центъра на Атина, за да протестират срещу плановете на правителството да регулира постоянните улични демонстрации, които често причиняват смущения в града, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Уличните протести са основната форма на опозиция срещу правителствените политики в Гърция. Страната все още се възстановява от дълбока социално-икономическа криза, която избухна в края на 2009 г. и доведе до три международни спасителни пакета при строги условия на тежки икономии.
Повече от 3500 членове и привърженици на Комунистическата партия на Гърция (ККЕ) се събраха на централния площад Синтагма, за да протестират срещу законодателството, което сега е в ход в парламента и което се очаква да бъде гласувано следващата седмица.
Демонстрантите държаха банери с призив за оттегляне на законопроекта, а други го нарекоха „мерзост“.
Законопроектът предвижда назначаването на организатор на демонстрацията, който ще се свърже с полицията и налага ограничения за протеста, ако броят на участниците е малък. Той също така налага санкции на хората, проявяващи насилие, като държи организаторите юридически отговорни за вреди или щети, причинени от протестиращите.
„Целта на законопроекта е да се сложи край на създадения хаос“, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас пред журналисти, като добави, че само през май в Атина е имало 80 митинга.
03.07.2020, 14:29 часа
532 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha