Вирусолог: Жегата няма да унищожи COVID-19

Вирусолог: Жегата няма да унищожи COVID-19 По аналогии с други респираторни инфекции, очаквахме горещините да омаломощят коронавируса и инфекцията да затихне, но природата си има своите закони и той показа, че не му пречи високата температура. Към момента не се виждат данни за намаляване действието на вируса при горещите градуси, заяви доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.
"Все още щамът, който е разпространен в България, е същият коронавирус с преобладаваща мутация, но все още не се знае тя е променила фенотипните свойства на вируса, т. е. той външно го разпознава. Все още се събират данните за това", поясни вирусологът.
"На пръв поглед изглежда само, че младите хора се заразяват повече просто защото мерктите са отпуснати. Младите хора са просто по-свободолюбиви", коментира доц. Николаева-Гломб.
Вирусологът потвърди, че възрастните хора са си научили урока и се пазят повече.
За София разпространението на вируса е доста дифузно и това е нормално за един голям град, където можеш да живееш в единия край и да работиш в другия, отбеляза вирусологът. И беше категорична, че удължаването на епидемичната обстановка и спазването на мерките ще помогнат за ограничаване разпространението на вируса.
07.07.2020, 12:39 часа
795 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha