Трима ученика от Северозапада са кандидати за отличието на МОН "Национална диплома" /снимки/

Трима ученика от Северозапада са кандидати за отличието на МОН "Национална диплома" /снимки/ Трима ученика от Северозапада са кандидати за отличието на МОН "Национална диплома", научи агенция BulNews.
73 зрелостника в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на зрелостници, които имат отличен успех (6.00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование, за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.
Ученикът от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици "Петър Богдан" в Монтана Дончо Дончев е номиниран за "Национална диплома" на Министерство на образованието и науката от областта, а от област Видин за същата награда е предложена Ива Младенова от ГПЧЕ "Йордан Радичков". От област Враца е номинирана Зорница Христова, ученичка в ППМГ "Акад Иван Ценов".
Дончо Дончев има отлични оценки на двете задължителни матури, доволен е от отличното си представяне, което е резултат от последователна и усилена подготовка през изминалите пет години, най-много се интересува от история, литература и математика, предпочитания има към езиците.
"Полагал съм доста усилия, за да се развия, за да разгърна своя потенциал, мисля, че успях и матурите са доста обективни с оглед на това как си се трудил през изминалите години, така че - труд, постоянство и всеотдайност... Избрах руски език за втора матура, тъй като имах желанието да напредна в руския, след като вече съм придобил немска езикова диплома и сертификат по английски... Планирам да уча "Международни отношения" в Германия, в Дрезден, проучих задълбочено тази специалност и смятам, че дисциплините, на които се набляга в нея, са изключително подходящи за мен... Голямо внимание се обръща на икономиката, правото и политиката... Срокът за кандидатстване е удължен, в Германия не се изисква полагане на изпити...Таксите са напълно поносими...", сподели той.
С две пълни шестици от матурите завършва Ива Младенова средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин. За отличен успех и принос към училищния живот тя е предложена за национална диплома, връчвана всяка година от Министерството на образованието и науката.
"Не очаквах, че ще получа на матурите две пълни шестици... това е резултат на много четене, много решаване на тестове, по време на карантината реших, че трябва да използвам това време ползотворно... По време на изпита не бях притеснена и дадох най-доброто от себе си... Хареса ми темата на трети модул и писах много по темата "Човекът и съмнението", написах, че единственото сигурно нещо в човешкия живот е несигурността и че не трябва  да позволяваме съмнението да ни спира в мечтите ни... Втората ми матура е по биология, биологията ми е любим предмет още в 9 клас... Решила съм да уча "Биомедицина" в Англия и вече съм приета, кандидатства се с диплома, моята диплома е 6.00... Биомедицината... се занимава с разработване на ваксини, лекарства и мисля, че ситуацията показа, че светът има нужда от хора, които да се занимават с това, искам да съм полезна на хората и на света", каза Ива.
"Темата за есе ме затрудни, мога да използвам матурата си по математика, за да кандидатствам в Софийския Университет, но понеже се явих и на изпит, за мен няма значение коя оценка ще използвам. Ще уча "Приложна математика"... Според мен материалът, на който ни изпитват на матурите, не би трябвало да изисква голяма и усилена  подготовка, но е необходимо да се положи много старание, за да се вникне в основата, а не да се наизустяват формули... Моята мечта е да се развивам в академичната  сфера ...", сподели третият номиниран за престижната награда Зорница Христова, възпитаничка на ППМГ "Акад Иван Ценов" във Враца. 
07.07.2020, 16:38 часа
4623 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha