Словения следи заразените с COVID-19 чрез мобилно приложение

Словения следи заразените с COVID-19 чрез мобилно приложение Словения одобри използването на мобилно приложение за проследяване на коронавируса, което ще е задължително за лица, които са заразени или са под карантина, предадoха световните агенции. Словенският парламент одобри използването на това приложение с 50 гласа "за" срещу 23 "против".
Десноцентристкото правителство на премиера Янез Янша казва, че приложението е необходимо за ограничаване на разпространението на заразата, тъй като през юли броят на новите случаи се повишава.
До момента страната е регистрирала 1 776 случая на коронавирус и 111 починали от COVID-19, а в сряда бяха потвърдени нови 13 случая.
Инсталирането и използването на мобилното приложение ще става доброволно и безплатно, освен в случаи, когато лицето е дало положителна проба или му е разпоредено да спазва задължителна карантина, каза преди гласуването министърът на труда, семейството, социалните въпроси и равните възможности Янез Циглер Крал. Приложението ще бъде въведено през следващите седмици.
В момента Словения налага 14-дневна карантина на хора, които са били в държави с голям брой заразени или са били в контакт със заразен.
Опозиционните партии заявиха, че използването на приложението може да наруши правата за защита на личните данни и да даде на хората измамно чувство, че са в безопасност.
Опозиционната словенска партия "Левица" каза, че планира да сезира съда дали задължителното използване на мобилното приложение е в съответствие с конституцията.
По-рано днес Словения намали от 50 на 10 броя на хората, които могат да се събират на публични места.
През май Словения стана първата държава в Европа, обявила край на епидемията от коронавирус, но хората все още трябва да носят маски на обществени места и да спазват социална дистанция.
10.07.2020, 10:37 часа
383 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha