Наградиха призьорите в литературни конкурси в Берковица

Наградиха призьорите в литературни конкурси в Берковица Наградиха призьорите в два литературни конкурса в Берковица. Надпреварата за разказ и стихотворение на тема „Обичам България, както я обичаше Вазов”, беше организирана от местната управа по повод 170 г. от рождението на Патриарха на българската литература. В къщата-музей „Иван Вазов“, отличените в конкурса получиха грамоти, тениски с лика на Вазов и изписан текст от стихотворението му „Аз съм българче“, книги, слушалки за телефон.
В първата възрастова група, 3-членното жури присъди специална награда на седмокласника Мартин Гогов от местното ІІІ ОУ „Иван Вазов” за неговото стихотворение. Разказите на съучениците му Ивана Димитрова и Антонио Видов са класирани на първо и второ място. 
Отличени във втора възрастова група са стихотворенията на три деветокласнички - Габриела Илиева и Лилия Атанасов от ПГ „Д-р Иван Панов” – Берковица, Дженифър Вакова от ПГПЧЕ „Петър Богдан” –Монтана. 
Награди за своите разкази пък получиха отново ученички в ІХ клас - Карла Асенова –на ПГПЧЕ „Петър Богдан”, Габриела Илиева от ПГ „Д-р Иван Панов” и Дженифър Вакова от ПГПЧЕ „Петър Богдан”. 
Любовта към род и родина, преклонението пред красотата на нашата природа, почитта към творчеството на Вазов, са акцентите в създадените от учениците творби. Участието на младите хора в седмицата на Иван Вазов, живял и творил в Берковица в периода от 7 март 1879 г. до 18 септември 1880 г., и създал в града под Ком едни от най-силните си произведения, е повод за гордост.
През изтичащата седмица бяха наградени и призьорите в 8-ия конкурс „Летене по Радичков“. Той беше организиран от Община Берковица, ПГ „Д-р Иван Панов”, Регионално управление на образованието – Монтана, Издателство „КЛЕТ България“ ООД, Сдружение „Образование и културно наследство”, Българско училищно настоятелство - Берковица.
Темата, по която участниците твориха, бе: „Човешката болка е еднаква за всички без оглед на раси и народи. Тя прави хората равни. Човекът е като насекомо, способен е да гледа едновременно в различни посоки, с едното око навън, с другото – навътре.“ (Йордан Радичков)
В раздел „Есе“ най-добре се представи Фабиана Върбанова от СУ ,,Иван Вазов” – Вършец. Нейни подгласници са Адриян Стоянов от ПГО „Eлисавета Багряна” - Бяла Слатина, Лилия Атанасова и Елина Тодорова, от ПГ„Д-р Иван Панов” – Берковица.
В раздел „Илюстрация“ наградите са за представителките на берковската гимназия - Теодора Луканова, Славина Иванова и Цветелина Костова.
Всички отличени получиха грамота, книги от Издателство „КЛЕТ България“ и парични награди от Община Берковица.
11.07.2020, 16:38 часа
810 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha