Пожарите в Австралия може да увеличат броя на застрашените животни

Пожарите в Австралия може да увеличат броя на застрашените животни Пораженията, причинени от катастрофалните горски пожари в Австралия през 2019-2020 г. могат да доведат до драстичен ръст в броя на застрашените животни, съобщи ДПА.
За това предупреждават учени от университета на Куинсланд в изследване, публикувано в сп. "Нейчър еколъджи енд еволушън".
Значителна част от естествения хабитат на 70 вида местни животни е поразена от пламъците, в резултат на което 21 вида вече са вписани като застрашени от изчезване, се посочва в изследването. Сред тях са вид торбеста мишка и дългокрак потору.
В периода от август миналата година до март тази година горските пожари опустошиха над 12 милиона хектара в Австралия и унищожиха повече от 3 000 жилища. 33-ма души загинаха в бедствието.
Според учените сред жертвите са и над един милиард животни. Изчисленията на изследователите сочат, че огънят е изпепелил 97 000 квадратни километра терени с растителност в южните и източните части на страната, обитавани от 832 вида местни животни.
"Много от засегнатите от пожарите видове вече бяха започнали да намаляват заради суша, болести, разрушаване на естествения им хабитат и настъплението на други видове", каза съавторката на изследването Мишел Уорд. "Изследването ни показва, че мегапожариге може да са влошили значително ситуацията чрез ограничаване на територията, ограничаване на хранителните ресурси и превръщането на естествената среда в неподходяща за години напред".
49 от 70-те местни вида със засегнати от пожарите местообитания не са в списъка на застрашените видове, но според авторите на изследването спешно трябва да се направи преоценка и да се реши дали тези животни да не бъдат присъединени към списъка на застрашените от изчезване животински видове.
 
21.07.2020, 16:28 часа
276 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha