Пропуснатата закуска увеличава риска от затлъстяване

Пропуснатата закуска увеличава риска от затлъстяване Учени от университета в Сао Пауло, Бразилия, и техни европейски колеги установиха, че пропускането на закуската е свързано с риск от затлъстяване, преждевременна поява на диабеттип 2 и сърдечносъдови болести у децата, съобщава сайтът MedicalXpress.
Анализирани били данни за 3 528 деца на възраст между 12.5 и 17.5 години от 10 големи града в Европа и за 991 деца на 14-18-годишна възраст от Бразилия. Това дало възможност да се изследва връзката между начина на живот на децата, включително нивото на физическа активност и храненето, както и риска от болести.
При това били взети под внимание индексът на телесна маса, ръстът, обиколката на талията и съотношението на талията към ръста.
Оказало се, че сред всички видове поведение, свързано с консумация на храна, честотата на пропуснатата закуска има най-силна взаимовръзка с признаците на затлъстяване.
При момчетата, които не закусвали, средната обиколка на талията била с 2.13-2.61 сантиметра по-голяма в сравнение с тази при връстниците им, които хапвали сутрин, а при момичетата, които пропускали закуската - с 1.97 сантиметра по-голяма. Средният индекс на телесна маса на пропускащите закуската деца също бил по-висок, независимо дали имали здрав сън, или не. 
24.07.2020, 13:18 часа
451 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha