Близо 3 милиарда животни са пострадали от австралийските пожари

Близо 3 милиарда животни са пострадали от австралийските пожари

Близо 3 милиарда животни са били убити или прогонени от безпрецедентните пожари в Австралия през 2019-2020 г. в "едно от най-тежките бедствия в дивата природа в съвременната история", сочи доклад, цитиран от БГНЕС.
Изследването на учени от няколко австралийски университета разкрива, че ударът по дивата природа включва 143 милиона бозайници, 2.46 милиарда влечуги, 180 милиона птици и 51 милиона жаби.
Пожарите опустошиха повече от 115 000 квадратни километра от засегнатите от сушата храсталаци и гори в Австралия в края на 2019 г. и началото на 2020 г., като убиха над 30 души и унищожиха хиляди домове. Това беше най-големият и най-продължителен сезон на пожар в съвременната история на страната. Учените приписват тежестта на кризата на въздействието на климатичните промени.
Служители във виенския зоопарк даряват заплатите си за животните в Австралия
Резултатите от проучването все още се обработват, като окончателният доклад трябва да бъде публикуван в края на следващия месец, но авторите заявиха, че броят на засегнатите три милиарда животни едва ли ще се промени.
"Настоящите констатации са шокиращи", заяви Дърмът О'Горман, изпълнителен директор на австралийския клон на Световния фонд за дивата природа, поръчал доклада. „Трудно е да се сетим за друго събитие някъде по света, убило или изселило толкова много животни“, каза той. „Това се окачествява като едно от най-тежките бедствия в дивата природа в съвременната история“.
Докладът е изготвен от учени от Сидни, Университета в Нов Южен Уелс, Университета на Нюкасъл, Университета „Чарлз Стърт“ и групата за опазване на природата „BirdLife Australia“.
 

28.07.2020, 13:48 часа
200 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha