Николай Николов: Пожарите в страната са с 2 500 по-малко в сравнение с миналата година, но нито за миг не трябва да се отпускаме

Николай Николов: Пожарите в страната са с 2 500 по-малко в сравнение с миналата година, но нито за миг не трябва да се отпускаме Пожарите в страната са с 2500 по-малко в сравнение с миналата година, посочи в Сутрешния блок на БНТ Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
По думите му дневно възникват по 120 огнища в страната.
"Но сега започва така наречения период на горещниците. Завърши прибирането на реколтата, за съжаление хиляди декара изгоряха, в това число и съвременна техника - комбайни. Бъдете бдителни, не палете стърнища", настоя той.
"Обикаляме с полицията малките населени места, над 3000 селища сме посетили, взаимодействаме си с хората, за да предотвратим битовите пожари, където най-трудно влияем, защото нямаме законови правомощия да влизаме в домовете на хората.
Там са сериозните проблеми - 78 са жертвите до момента от началото на годината. С четирима са по-малко от 2019-а, но и броят на пожарите е по-малък", коментира комисар Николов.
Той посочи и традиционно местата, където най-често възникват пожари през летния сезон. Това е Югоизточна България - Хасково, Ямбол, Бургас.
"Усложнява се обстановката и в Стара Загора, Пловдив и София окръг. Нито миг не трябва да се отпускаме, въпреки сезона на почивките", призова Николов.
Шефът на националната пожарна допълни, че през седмицата у нас е имало няколко горски пожара, при които са унищожени десетки декари. По думите му, разходите, които Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" прави за погасяването им, са огромни.
"Тук са разходите за труд и използването на машини. Нашите хора са изключително добре подготвени, правим такава организация, че заедно с горските стопанства и доброволците бързо да се намесим. Благодаря им!", посочи Николай Николов.
01.08.2020, 15:58 часа
288 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha