Военно-въздушните сили на Русия празнуват 90-та годишнина

Военно-въздушните сили на Русия празнуват 90-та годишнина На 2 август Русия отбелязва Деня на Военно-въздушните сили. Паметен ден, който се празнува в Русия от 2006 година след  президентски указ. Празникът е определен на този ден поради факта, че 2 август се счита за рождения ден на въздушните сили на страната.
На 2 август 1930 г. по време на ученията на Московския военен окръг десантно звено в численост 12 души е спуснато с парашути за първи път за изпълнение на тактическа задача край Воронеж. От този момент нататък се слага началото на историята на съветските и по-късно руските ВВС.
По повод празника в много руски градове провеждат срещи и шествия на запасни военни, служили във ВВС, както и концерти. В допълнение, за деня на ВВС са предвидени и демонстрации на парашутисти, благотворителни акции, тържества и панаири.
На сайта на Кремъл е публикувано поздравления от руския президент Владимир Путин към служителите във Военно - десантните сили и ветераните от военновъздушните сили. Държавният глава отбелязва в поздравлението си, че ветераните с право се гордеят със славната история на легендарната "крилата пехота" и изразява увереност, че настоящото поколение войници и офицери ще продължат да стоят твърдо на стража на интересите на Родината и ще дадат своя значителен принос за развитието на руските въоръжени сили.
Поради факта, че 2020 г. е годината на 75-годишнината от Победата, президентът отделно изразява и своята благодарност към героите парашутисти, ветерани от Великата отечествена война
Освен в Русия, денят на ВВС се празнува на 2 август в Беларус и Казахстан.
02.08.2020, 14:36 часа
202 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha