Инспекция по труда - Видин: Непълнолетните работят 7 часа и получават не по-малко от минималната заплата

Инспекция по труда - Видин: Непълнолетните работят 7 часа и получават не по-малко от минималната заплата Непълнолетните също могат да работят само при сключен писмено трудов договор, като работодателят трябва да поиска предварително разрешение за наемането им от Инспекцията по труда. Това обясни Надежда Симеонова, директор на Инспекция по труда - Видин.
"Работният ден за тях е намален – 7-часов, но въпреки това те трябва да получат не по-малко от минималната работна заплата. За непълнолетните е забранено полагането на нощен и извънреден труд. Често работодателите се оплакват, че от процедурата за искане на разрешения. От тях обаче не се изискват по-различни документи от тези, които те трябва да подготвят за всяко работно място. Разликата е, че при наемането на пълнолетни лица документите се представят при проверка, а при наемането на непълнолетни – предварително. 
Наблюденията на Инспекцията по труда показват, че при ръст на безработицата намаляват исканията за наемане на непълнолетни лица. За седемте месеца на 2020 г. Инспекцията по труда - Видин е дала 10 бр. разрешения за лица до 18 г. за същия период на м.г. разрешенията са били съответно  20 бр."

 
08.08.2020, 16:54 часа
413 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha