Оризът повишава риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания

Оризът повишава риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания Консумацията на ориз е свързана с повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания. Въпросното проучване е публикувано в списание „Science of the Total Environment“.
Учени от университетите в Манчестър и Солфорд анализираха данните на жители на Англия и Уелс и оцениха ефекта от редовната консумация на ориз върху организмите им. Оказало се, че при 25% от любителите на продукта, имащи здравословни проблеми, е установено завишаване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания.
В резултат на анализа изследователите установяват, че повишеният риск за здравето от консумацията на ориз е около 6%. Според специалистите оризът може да натрупа арсен в себе си, който след това навлиза в човешкото тяло. Дългосрочната употреба на този химичен елемент, дори и в малки дози, е опасна за сърцето и кръвоносните съдове и е свързана с хиляди случаи на преждевременна смърт всяка година.
За да намалят риска от заболяване, експертите съветват любителите на този продукт да разнообразяват храненето си с други зърнени култури, както и да избират различни видове ориз - например басмати или бисерен ориз. 
10.08.2020, 16:46 часа
943 1
Коментари

Китаец

10.08.2020, 21:18 часа
Те за това Китайци, Японци, и др. нации от онзи регион живеят по 100 години, че и повече, а арсен може да се натрупа и във водата, айде да не пием вода, че ще умрем.Човек сам си е виновен за замърсяването на природата. и въздух да ядем пак е отровен
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha