САЩ увеличават контингента си в Полша с хиляда бойци

САЩ увеличават контингента си в Полша с хиляда бойци Около хиляда американски военнослужещи ще бъдат допълнително разположени в Полша след подписването на споразумение за военно сътрудничество със САЩ. Това съобщи в събота в интервю за агенция ПАП шефът на външното министерство на републиката Яцек Чапутович, предава БГНЕС.
„Можем да разчитаме на още 1 000 американски войници на нашата територия. Доволни сме от решението на нашите американски партньори да разположат главния щаб на 5-ти корпус на американската армия в Полша, което ще се превърне в най-важния команден център на САЩ от този вид на източния фланг на НАТО”, каза той.
Чапутович подчерта, че разполагането на допълнителни американски войски в Полша не трябва да се свързва с решението за изтеглянето им от Германия. „Бойните единици, напускащи Германия, ще бъдат разположени в други части на Европа", каза той. И допълни: „Засилването на присъствието на САЩ у нас е отделен процес, който провеждаме отдавна. Той има една цел - укрепване на сигурността на Полша".
Споразумението за военно сътрудничество между Полша и САЩ ще бъде подписано в събота във Варшава от министъра на националната отбрана на републиката Мариуш Блащак и държавния секретар Майкъл Помпео.
15.08.2020, 15:26 часа
201 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha