Проучване: Въздухът в Европа е смъртоносен

Проучване: Въздухът в Европа е смъртоносен Според проучване около един на всеки осем смъртни случая в ЕС е свързан със замърсяването на околната среда. Повече от 400 000 души в Европейския съюз умират преждевременно всяка година заради мръсен въздух, сочи изводът от доклад на Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) в Копенхаген, цитиран от БГНЕС.
Документът анализира данни за въздействието на околната среда върху здравето и благосъстоянието на европейците. Съответно замърсяването на въздуха остава най-голямата екологична заплаха на Стария континент.
Въздухът в Китай е по-мръсен, отколкото през 2019 г.
Според агенцията ситуацията определено се е подобрила през последните 30 години. През 1990 г. броят на жертвите на замърсяване на въздуха е един милион, съобщава АРД.
Друг тип замърсяване на околната среда също струва живота на много хора. Според ЕАОС шумовото замърсяване води до 12 000 преждевременни смъртни случаия.
Ефектите от изменението на климата също играят все по-голяма роля - например чрез горещи вълни и наводнения. Хората в градска среда са особено засегнати от подобни последици, казва Катрин Ганцлебен от ЕАОС.
Други фактори, споменати от агенцията, са химични съединения, както и замърсена питейна вода.
По тези показатели има отчетлива разлика между страните от Източна и Западна Европа. В много държави от Източна Европа процентът на преждевременните смъртни случаи от фактори на околната среда е много по-висок, отколкото в Западна Европа, информира АФП.
Изследванията се основават на данни на Световната здравна организация (СЗО) за причините за смърт и болести от 2012 г. Обобщението на резултатите сочи, че около 13% от годишните смъртни случаи в ЕС - 630 000 преждевременно починали - могат да бъдат отнесени към фактори на околната среда и следователно биха могли да бъдат избегнати. Най-честите причини за смърт включват рак, сърдечни заболявания и инсулти.
„Докато ние в Европа виждаме подобрения в околната среда и Зелената сделка е с ясен фокус върху устойчивото бъдеще, докладът показва, че са необходими действия за защита на най-уязвимите в нашето общество“, каза изпълнителният директор на ЕАОС Ханс Бруйнинкс.
08.09.2020, 15:29 часа
783 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha