Поискаха доживотен затвор за терористите от "Сарафово"

Поискаха доживотен затвор за терористите от "Сарафово" Най-тежкото наказание в българския закон - доживотен затвор без право на замяна, иска спецпрокуратурата за двамата терористи от летище "Сарафово". 
Делото за кървавия терористичен акт от 18 юли 2012 г. е на финал в специализирания съд. 
В своята пледоария прокурор Евгения Щъркелова посочи многобройните свидетелски показания, че именно Мелиад Фара, Хасан ел Хадж Хасан и Мохамед ел Хюсейни са атентаторите, като Хюсейни е мъжът с дългата коса, който носи взрива и сам се взривява.
При атентата загинаха петима израелски туристи, шофьорът на автобуса, които е трябвало да превози чужденците до хотели в Слънчев бряг, и самият Хюсейни, а близо 40 туристи и един български екскурзовод бяха ранени.
Прокурор Щъркелова посочи, че терористичният акт е осъществен на 3 етапа. При първият етап активният летен сезон е благоприятствал подготовката. Установено е, че атентаторите ползват един и същ маршрут - влизат през "Дунав мост" и пак напускат от там. 
Вторият етап е самата подготовка, като те не се познават предварително, но имат моментни срещи. Третият етап е самият взрив.
Установено е, че Хюсейни се е опитал да постави раницата си в автобус №2, който е трябвало да вози израелските туристи, но му е било попречено. Той се е намирал на около 80 см от превозното средство. Установено е също близостта на тримата с военното формирование на "Хизбула". Те поддържали активни контакти с членове на организацията. В нея членували и техни роднини.
Припомняме, че двамата подсъдими Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан все още се издирват чрез Интерпол. За момента тяхното местонахождение не е установено. Те са с ливански произход, като Мелиад Фара е с австралийски паспорт, а Хасан ел Хадж Хасан е с канадски паспорт. 
17.09.2020, 13:58 часа
857 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha