Петя Аврамова награди най-активните млади читатели от "Книгата - мой приятел" във Враца /снимки/

Петя Аврамова награди най-активните млади читатели от "Книгата - мой приятел" във Враца /снимки/ За пета поредна година инж. Петя Аврамова отличи деца и младежи от Враца, които са били най-активни в четенето през лятната ваканция. Конкурсът „Книгата – мой приятел” се провежда по инициатива на областния координатор на ПП ГЕРБ–Враца и министър на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова в партньорство с РБ „Христо Ботев“ – Враца. Той цели да насърчи четенето от най-ранна детска възраст.Тази година конкурсът се посвещава на 170 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов.Участниците бяха разпределени в 3 възрастови групи – от 7 до 10 г., от 11 до 14 г. и над 14 г. 
Министър Петя Аврамова изрази своята радост, че инициативата „Книгата – мой приятел“ привлича все повече участници и включва читатели от най-ранна детска възраст. „Това показва, че книгите имат място в нашето модерно настояще.Благодаря на Вашите родители за това, че ви насърчават и ви помагат да оцените силата на писаното слово и да растете любознателни.Заедно превърнахме кампанията за четене в традиция, която трябва да се утвърждава и разпространява сред младите хора на Враца. Тази инициатива е допълнителен стимул и сигнал към всички ученици“, сподели министър Аврамова и благодари на Силвия Павлова – директор на РБ „Христо Ботев“ – Враца и на нейния екип за съдействието и определянето на най-активните читатели тази година.
„Бъдете знаещи и можещи, отворете широко очите и сърцата си за света на литературата, продължавайте да четете, мечтайте и успявайте!“ С тези думи Аврамова се обърна към децата и младежите.
Тя награди най-активните читатели за лято 2020г. в първа възрастова група, като първа награда получи деветгодишната Кристина Соколова от НУ „Иван Вазов“. На второ място е класирана 9-годишната Даяна Трифониадис, от СУ„Никола Войводов“, а на трето -  Мария Христова (10 г.), възпитаничка на НУ „Св. Софроний Врачански“.
Областният управител на област Враца Малина Николова връчи наградите във втора възрастова група. Победителят в тази възрастова група е Теодора Христова, на 11 г., от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, втора награда получи Магдалена Николова (11 г.), от СУ „Христо Ботев“, а трета - Калина Ганева (11 г.), от СУ„Христо Ботев“.
Директорът на регионалната библиотека Силвия Павлова награди най-четящите младежи в трета възрастова група. Най-много книги в тази категория е прочела Йована Кирова на 17 г., ученичка от ПЕГ „Йоан Екзарх“, на второ място бе класирана осемнадесетгодишната Беатрис Маркова, от СУ „Христо Ботев“, а на трето - Елица Лачкова, на 16 г., ученичка в СУ „Никола Войводов“.
Отличените на първо място получиха ваучери за закупуване на книги и учебни помагала на стойност 100 лева, а ваучерите за второ и трето място са на стойност по 70 и 50 лева. 
Министър Аврамова връчи и една специална награда на най-малкия читател – 3-годишната Яна Свилен Костова от ДГ „Европейчета“. 
Допълнително настроение, красота и финес внесоха вокален квартет „Хармония“ с музикален ръководител Маргарита Данаилова и балетно студио „Арт“ към НЧ „Развитие-1869“ – Враца, с худ. ръководител Петя Христова. Водещи на събитието бяха Елица Ивова, ученичка от ППМГ „Акад. Иван Ценов” и Виктор-Кристиян Василев, студент I курс в ЮЗУ „Неофит Рилски”, както и представител на младежи ГЕРБ-Враца.
 
19.09.2020, 16:42 часа
1385 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha