Стотици хора се пренесоха в античността и средновековието на фестивала "Калето-Мездра" /снимки/

Стотици хора се пренесоха в античността и средновековието на фестивала "Калето-Мездра" /снимки/ Стотици жители и гости на Мездра се потопиха в атмосферата на късната античност, на ранното и късното средновековие, съобщиха от местната управа.
Това стана по време на Шестия фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра 2020", който се проведе на 19 и 20 септември в Археологически комплекс "Калето".
Събитието е от празничната програма за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град и е част от дейностите за устойчивост по Проект "Добре дошли в Средновековието" ("Welcome to the Middle Ages"), ROBG-452, реализиран от Община Мездра и от Община Добрословени, Румъния по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 г. Организатори бяха Община Мездра и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол".
Фестивалът бе официално открит от кмета на Мездра Иван Аспарухов, след което Жасмин Първанов - председател на Сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции „Авитохол”, представи участниците във форума. "Надявам се през тези два дни да се откъснете поне за малко от днешното ни забързано ежедневие и да се докоснете до нашето славно минало", каза в заключение Първанов.
В тазгодишното, шесто издание на фестивала "Калето - Мездра“ взеха участие повече от 70 индивидуални рекреатори и групи за исторически възстановки от цялата страна, които пресъздадоха автентичния бит, традиции и култура на обществата, населявали Дунавска България през античността и средновековието.
Сред тях бяха 8 рекреаторски групи - Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” - Варна, Сдружение „Дукс Антика“ („Dvx Anticae“) - Свищов, Сдружение „Ситалк“ - Пловдив, Сдружение „Вълкашин“ - София, Сдружение „Жива история” - Шумен, Сдружение „Антична Тракия“ - Ямбол, Сдружение „Багачин“ - с. Дреновец, община Ружинци и Национално дружество „Традиция” - клон Велико Търново.
От индивидуалните рекреатори се изявиха Константин Колев от София, Иван Рендаков, Петя Крушева и Людмил Захариев от Пловдив, Ивайло Енев от Русе, Емил Маринов от Шумен и Васил Николов от Лом.
По време на фестивала в своеобразния музей на открито бяха представени на живо късноантичното наследство по нашите земи - облекло, въоръжение, войска и боен строй, ранносредновековното и късносредновековното българско облекло, въоръжение, снаряжение и войскари.
Сред атракциите бяха още приготвяне и дегустация на средновековни ястия по оригинални рецепти, демонстрация на бойни умения - дуели на средновековни воини и обучение на деца и младежи в стрелба с лък и в бой с хладни оръжия.
Посетителите на комплекса имаха също възможност да се запознаят със средновековни занаяти: изработка на защитно въоръжение - шлемове, брони, ризници, ръкавици и други, обработка на метали и металопластика - медальони по автентични образци, накити, украшения и монетосечене, тъкане на кори, изработка на бижута, мъниста и стъклопластика, обработка на кожи от диви животни и т. н.
За особената, празнична атмосфера на фестивала допринесе и акустичен дует "Фрея" ("Freija") от Пловдив, който претвори красотата на скандинавската музика, фолклор и облекло.
През двата фестивални дни входът за посещение в Археологически комплекс "Калето", който е един от 100-те национални туристически обекта, бе свободен.
21.09.2020, 15:49 часа
402 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha