Съдът в Монтана осъди Прокуратурата да плати 4 бона обезщетение на мъж от Сталийска Махала

Съдът в Монтана осъди Прокуратурата да плати 4 бона обезщетение на мъж от Сталийска Махала Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на Р България да заплати на Ц. Я. Ц. от село Сталийска махала, област Монтана 4 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, причинени от предявено срещу него обвинение за участие в организирана престъпна група – престъпление, което не е извършил.  
На 20 май 2014 г. Ц. Я. Ц. бил задържан от служители на МВР и срещу него било образувано досъдебно производство от Специализираната прокуратура за участие в престъпна група за грабежи, изнудвания и палежи. Престъплението не е било доказано и с постановление от 8 февруари 2016 г. на Специализираната прокуратура Досъдебното производство срещу Ц. Я. Ц. е било прекратено, потвърдено от Специализирания наказателен съд и влязло в сила на 13 април 2016 г. В исковата си молба 34 годишният Ц. Я. Ц. твърди, че почти две години срещу него е осъществявана репресия от страна на разследващите органи, обвинен е в извършването на престъпление, което не е извършил и е ограничена свободата му, като в продължение на 150 дни незаконосъобразно е задържан под стража. Твърди още, че задържането се отразило зле на емоционалното и здравословното му състояние, изпаднал в депресия, започнал да взема лекарства, не можел да се грижи и помага на близките си, в негативна посока се променило и отношението към него на обществото. Затова Ц. Я. Ц. претендира за 40 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, причинени от повдигнатото му обвинение. Прокуратурата на Р България чрез прокурор при Окръжна прокуратура - Монтана оспори иска с мнение, че претенциите за обезщетение за неимуществени вреди са завишени. Като се запозна с документите по делото и изслуша свидетелите, съдът прие за установено, че са налице предпоставките за ангажиране отговорността на Прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/. В случая на ищеца е било предявено и поддържано обвинение за извършено престъпление – участие в организирана престъпна група за грабежи, изнудвания и палежи за срок от 1 години и 11 месеца, като ищецът е бил задържан в продължение на 3 месеца и 19 дни с мярка за неотклонение „задържане под стража” Предвид обстоятелството, че наказателното производство е прекратено поради недоказаност на обвинението, действията по повдигане и поддържане на обвинението се явяват незаконни, както задържането и взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“. Установено е също, че незаконно повдигнатото и поддържано обвинение е причинило на ищеца неимуществени вреди, изразяващи се в търпени негативни психични изживявания.
Затова съдът определи на Ц. Я. Ц. да бъде изплатено обезщетение в размер на 4 000 лева, като прие, че тази сума в най-пълен обем може да обезщети доказаните вреди. За разликата до предявения размер на обезщетение от 40 000 лева, съдът прие иска за неоснователен и го отхвърли.
Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.
 
23.09.2020, 16:18 часа
1411 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha