Хакерска атака в Швеция: Източиха хиляди секретни документи

Хакерска атака в Швеция: Източиха хиляди секретни документи Шведска компания, специализирана в производството на системи за сигурност, призна днес, че е станала жертва на кражба на значително количество поверителни данни, свързани по-специално със сигурността на шведския парламент и европейски банки, предаде Франс прес, като се позова на шведския печат.
"Станахме обект на кражба на данни", каза за в. "Дагенс нюхетер" (ДН) президентът и изпълнителен директор на група "Гунебо" Стефан Сюрен.
Той обясни, че в момента компанията проверява оборудването си и се свързва със свои клиенти, в случай че става въпрос за деликатна информация. Сред клиентите на опериращата по цял свят компания има ядрени централи, болници и летища. Общо 19 гигабайта информация и около 38 000 файла са били откраднати през август от един или повече киберпирати, посочва "Дагенс нюхетер".
Всички тези данни са изтекли в интернет и има опасност да бъдат използвани злонамерено, допълва вестникът.
Между изтеклите документи има подробности, свързани със сигурността на шведския парламент, планове на сейфовете на най-малко две германски банки и на алармената система и камерите за наблюдение на клон на шведската банка SEB.
Откраднати са били също секретни планове на новия офис на Шведската данъчна служба в стокхолмско предградие. За хакерското проникване е било съобщено в края на август на шведската служба за вътрешно разузнаване и антитероризъм Сепо.
"Можем само да предполагаме каква е целта на атаката, но тъй като не може да се изключи възможността това да е опит за промишлен шпионаж, подадохме сигнал в Сепо", е казал по това време Стефан Сюрен в изявление.
Подобни атаки с цел изнудване засегнаха множество компании в последно време. Фирмите бяха принудени да платят откуп, за да не бъдат разпространени откраднатите им данни в интернет, припомня вестникът.
27.10.2020, 16:18 часа
859 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha