Хакери източиха медицински данни на хиляди пациенти във Финландия

Хакери източиха медицински данни на хиляди пациенти във Финландия Поверителните документи на хиляди пациенти, които посещават различни психотерапии във Финландия, са били откраднати при хакерска атака. Киберпрестъпниците заплашват, че ще публикуват конфиденциалните текстове, ако пациентите не заплатят определена сума пари в биткойни, пише Си Ен Ен.
Сред откраднатите документи са подробности за техните терапевтични сеанси с различни специалисти, както и лични данни, като номер на здравна осигуровка и адрес.
Според най-голямата клиника в страната, от която са откраднати документите, в тях не пише с конкретика за разговорите на пациенти. От друга страна, съдържат планове за лечение и разговори, както и по-специализирани коментари от лекуващите лекари.
Местните власти работят по случая, като се опитват да открият всички пациенти, които са получили имейли за изнудване от хакерите. Някои от личните данни и информация вече са изтекли в интернет.
Клиниката „Вастаамо“ във Финландия лекува приблизително около 40 000 души в цялата страна. Властите се притесняват, че бройката засегнати от хакерската атака може да достигне десетки хиляди.
Полицията съветва жертвите на изнудване да не се поддават на исканията на хакерите, а час по-скоро да докладват в полицията.
28.10.2020, 13:49 часа
671 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha