Диетичните напитки съвсем не са безопасни

Диетичните напитки съвсем не са безопасни Както сладките, така и изкуствено подсладените напитки са свързани с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, което предполага, че те не са по-здравословни алтернативи на захарта, както е възприето. Това установява проучване на Arecent.
Проведено със 104 760 участници, изследването, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология, показва, че диетичните, включително напитките с изкуствени подсладители, могат да имат отрицателно въздействие върху кардио-метаболитното здраве. Разделени според честотата и нивата на консумация, участниците консумирали сладки напитки, съдържащи 5% или повече захар, или изкуствено подсладени напитки с подсладители.
Участниците били помолени да попълват три 24-часови диетични записи на всеки шест месеца и 1379 от тях съобщават за първите си случаи на сърдечно-съдови заболявания, установи проучването. В сравнение с неконсумиращите, честите потребители на такива напитки са били с по-висок риск от инсулт, остър коронарен синдром и инфаркти.
"Нашето проучване показва, че изкуствено подсладените напитки съвсем не са здравословен заместител на захарните напитки", казва Елои Чазелас, водещ автор на изследването и член на изследователския екип по хранителна епидемиология.
"Тези данни предоставят допълнителни аргументи към настоящия дебат относно данъците, етикетирането и регулирането на продажбата и консумацията на захарните и изкуствено подсладените напитки", добави Чазелас. 
31.10.2020, 11:56 часа
243 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha