Красимир Каракачанов: Скопие се държи все едно България е кандидат за ЕС, а не те

Красимир Каракачанов: Скопие се държи все едно България е кандидат за ЕС, а не те "По време на преговорите колегите от Скопие се държаха така, все едно България е кандидат, а не те". Това обобщение направи вицепремиерът Красимир Каракачанов по време на изслушването в парламента по повод позицията на България за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз.
Той за пореден път подчерта, че в Северна Македония се води антибългарска политика и се използва език на омразата. Каракачанов даде пример, че в момента в медиите им има повече антибългарски публикации, отколкото за Ковид-19.
"Ескалацията на говора на омразата нараства и през медии, и през поведение на тяхната дипломация, но в същото време нищо не се промени по отношение на един от залегналите като клаузи в договора параграф, че след решенията на историческата комисия , ще следва промяна в тяхната образователна система и учебници. Напротив работата на комисията след влизане на Македония в НАТО буквално беше блокирана", каза Каракачанов.
Той бе категоричен, че българската позиция по време на преговорите се е базирала само единствено на договора за приятелство и добросъседство и не е имало отклонение от това.
"Най-накрая разговорите стигаха до една ситуация, в която трябваше да четем история и да си показваме документи. България се държа кооперативно до последния момент, защото България има своята ясна отговорност, която е поела не от европредседателството си, а по принцип води като политика от дълго време - да бъде фактор на стабилност, мир и ред на Балканите", добави вицепремиерът.
18.11.2020, 14:11 часа
635 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha