С молебен за здраве отвори врати обновеният православен храм в мездренското село Крета /снимки/

С молебен за здраве отвори врати обновеният православен храм в мездренското село Крета /снимки/ С молебен за здраве, отслужен от енорийския свещеник отец Пламен Кръстев, в Деня на християнското семейство и младеж - 21 ноември, в мездренското село Крета честваха Въведение Богородично, храмовия празник по стар стил на местната църква „Св. арх. Михаил“ и обновяването на храма, което приключи наскоро, съобщиха от общината. 
Сред дошлите да се черкуват и да се помолят за благополучие на своите близки бяха християни от различни поколения. Службата уважиха кметският наместник на селото Виолета Панова и кметът на община Мездра Иван Аспарухов.
„Честит и благословен празник! Нека Господ Бог и св. арх. Михаил да ни закрилят от предизвикателствата на днешното време, да ни помагат да се отворят сърцата и душите ни към вярата", пожела на миряните отец Пламен.
"Искам да изкажа благодарност на г-жа Панова и на г-н Аспарухов, които приеха присърце да обърнат внимание на този старинен храм, да благодаря на всички дарители.
Защото той не е само вяра - той е и история, той е и култура, той е и традиция. В него са вплетени съдбите на десетки поколения, които са се събирали тук, кръщавали са се в него, венчавали са се и, разбира се, са отхождали от този свят в Небесното царство с вярата. Тази вяра, която ни е крепила и ни е давала смисъл през целия живот!“, каза отец Пламен.
„Благодаря на всеки един, който помогна, за да може да запазим този храм за идните поколения", каза от своя страна Виолета Панова.
"Преди време потърсихме помощ и я получихме в лицето на Община Мездра. Бизнесмени ни дариха дървения материал за покрива и със съдействието на ОбП „Чистота“ започнахме ремонта. Но като видяхме, че много хора се отзовават и помагат, продължихме - сменихме старата дървена дограма и вратите, освежихме храма отвътре, изградихме дренажна система…
Искам да благодаря специално на отец Пламен, че през цялото време работеше наравно с доброволците, ръководеше ги и даваше съвети. Много се радвам, че имаме такъв деен свещеник.
И дано повече хора да започнат да посещават храма! Бъдете здрави и имайте повече вяра в доброто! Честит празник!“, допълни Панова.
След черковната служба бе раздаден традиционният курбан, който - понеже са Коледните пости - беше рибен.
Всички спомоществователи - Андреас Испиридис, Емил Босев, Иван Иванов-Тениди, Мирослав Захариев, Преслав Христов и Цветомир Иванов, ще получат благодарствени писма от Църковното настоятелство при храм „Св. арх. Михаил“ - с. Крета.
 
23.11.2020, 12:58 часа
633 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha