Похапвайте манго, за да изгладите бръчките

Похапвайте манго, за да изгладите бръчките Може и да няма фонтан на младостта, но може ли да има мангово дърво на живота? Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис казват, че консумацията на достатъчно количество от този плод може значително да намали бръчките по лицето на жените. Прекалената консумация обаче може да ги увеличи.
Проучването разкрива, че жените с по-светла кожа, които ядат по половин купичка манго четири пъти седмично, имат 23-процентно намаляване на бръчките в рамките на два месеца. След четири месеца се наблюдава 20-процентов спад в мимическите бръчки.
Подобно на други оранжеви плодове и зеленчуци, плодовете на мангото са пълни с бета-каротин и съдържат антиоксиданти, които се борят с клетъчните увреждания.
„Това води до значително подобрение на бръчките“, казва водещият автор Вивиен Фам в университетско издание.
Докторантът обаче намира един недостатък в силата на плодовете против стареене. Очевидно твърде много манго не е толкова полезно.
„Жените, които са изяждали купа и половина манго за същия период от време, са забелязали увеличаване на бръчките. Това показва, че макар и мангото да е полезно за здравето на кожата, твърде много от него може да не е“, каза Фам.
Авторите на изследването смятат, че проблемът може да е в голямото количество захар, което поема тялото. Екипът все още се опитва да разбере точната причина за появата на бръчки.
Проучването изследва 28 жени в постменопауза с така наречената „кожа на Фицпатрик“ тип II или III. Това измерване на пигмента на кожата определя как кожата на човек ще реагира на ултравиолетова светлина. Типове II и III или индивиди със светла кожа са склонни да изгарят по-лесно на слънце.
Изследователите разделили участничките в две групи. Едните са яли купа и половина манго, другите по половин четири дни в седмицата в продължение на четири месеца. След това екипът оценил бръчките на всяка жена с помощта на камера с висока разделителна способност.
„Системата, която използвахме за анализ на бръчките, ни позволи не просто да ги визуализираме, но и да ги изчислим и измерим“, обяснява Робърт Хакман, професор в катедрата по хранене. „Това е изключително точно и ни позволи да уловим не само появата на бръчки или това, което окото може да види.“
Тези изображения, разглеждащи тежестта, дължината и ширината на фините, дълбоки и появяващи се бръчки, разкриват, че участничките, изяждащи половин купа манго, са имали подобрения във всяка категория. Една от възможните причини за това, казва Фам, е положителният ефект на каротеноидите - оранжеви или червени растителни пигменти.
Изследването също така установява, че фитонутриентите, противовъзпалителни химикали в растенията, могат да помогнат на тялото да изгради повече структурни протеини, наречени колаген. 
24.11.2020, 09:14 часа
550 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha