Мездренският храм „Св. Георги” е с ново Църковно настоятелство

Мездренският храм „Св. Георги” е с ново Църковно настоятелство Ясен е съставът на новоизбраните Църковно настоятелство и Проверителна комисия при Храм „Св. Георги Победоносец” - Мездра, съобщиха от местната администрация.
Изборът на църковни настоятели се проведе след края на неделната света литургия на 22 ноември. Съгласно Устава на Българската православна църква (БПЦ), те бяха избрани с тайно гласоподаване, с обикновено мнозинство. В избора взеха участие 31 енориаши.
За членове на Църковното настоятелство бяха избрани Зоя Златева, която получи 30 гласа, Валентин Вълчев и Мария Мишова - по 29 гласа и Тихомир Петков - 27 гласа. От тях Златева и Вълчев бяха и в предишното настоятелство, а Мишова и Петков  са новоизбрани членове. Председател на Настоятелството по право е енорийският свещеник иконом Данаил Цинцарски.
Напълно нов е съставът на Проверителната комисия, която влязоха Виолета Димитрова - 29 гласа, Тодорка Василева - 28 гласа и Цеца Вътова - 24 гласа.
Според Устава на БПЦ, за член на църковното настоятелство може да бъде избран всеки български гражданин, който отговаря на следните условия: да е кръстен православен християнин; да е член на съответната енория; да е навършил 30 г.; да не е осъждан за престъпления от общ характер или за църковни провинения и простъпки - от църковен съд; да е запознат с основните истини на православната вяра; да е познат по своя благочестив и честен живот.
Новоизбраните Църковно настоятелство и Проверителна комисия предстои да бъдат утвърдени от Врачанския митрополит Григорий, след като Епархийският съвет разгледа изборните книжа и установи, че те са редовни. Служебният период на църковното настоятелство е четиригодишен, т. е. до есента на 2024 г.
Миналата неделя избор на църковни настоятели се проведе е в останалите действащи православни храмове във Врачанска епархия. Там, където не е проведен такъв избор, гласуването ще се проведе тази неделя, 29 ноември.
 
26.11.2020, 10:18 часа
355 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha