Малина Николова събра координаторите на Европейската програма за учене на възрастни

Малина Николова събра координаторите на Европейската програма за учене на възрастни Областната координационна група за учене през целия живот, създадена през 2019 г. по Проект на МОН „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни“ заседава днес под председателството на областния управител Малина Николова.
В състава и са включени представители на общините, на работодателски, неправителствени и синдикални организации, представители на филиал „Проф. д-р Иван Митев“ – Враца към МУ - София, Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Монтана, Бюро по труда – Враца, РБ „Христо Ботев“ – Враца и Областен информационен център – Враца.
Основната цел на координационната група е създаване, подкрепа и стимулиране на дейности, програми и инициативи, насочени към ученето през целия живот за учащи се, заети, безработни или възрастни лица. 
В хода на заседанието по предложение на Малина Николова, е актуализиран състава с включването на представител на Отдел „Статистически изследвания“ – Враца към НСИ, както и директора на Филиал – Враца на ВТУ.
„За да работим успешно са ни необходими задълбочени статистически проучвания за относителния дял на неграмотните, незаетите и лицата, за които е необходимо да се предложат форми на обучение чрез ЦПО, училищата, предлагащи професионално образование и филиалите на университетите на територията на областта. Координационната група трябва да създаде до края на март и Програма за действие за учене през целия живот“, поясни Малина Николова.
По време на заседанието беше представена онлайн платформата EPALE, създадена по инициатива на Европейската комисия в помощ на професионалната общност в сектора за учене на възрастни. Тя дава възможност на членовете да се свързват и да се учат от колегите си в цяла Европа чрез форуми, събития и ресурси, зони за съвместна работа и партньорство, като председателят на координационната група призова всички представители на институциите в групата да направят регистрация за активно участие в сайта.
Тенденциите и перспективите пред професионалното образование и обучение бяха представени от заместник-координатора на Областната координационна група и началник на РУО - Враца Галина Евденова. 
Разгледани бяха основните характеристики на съвременния свят като дигитализация и зелена трансформация. В тази посока се подкрепя прехода към зелена и цифрова икономика, приобщаването на уязвимите групи, свързването на професионалното образование и обучение с ориентираните към бъдещето икономически стратегии и иновационни системи и непрекъснато повишаване на квалификацията и преквалификацията на хората от всички възрасти.
За постигането на тези цели се прилагат мерки, в посока на промяна на списъка на професиите за професионално образование и обучение и на учебните програми, обучения на учителите по професионална подготовка в реална работна среда, създаване на стимули за привличане и задържане на млади учители в системата на професионалното образование и обучение, модернизация на учебната среда, обучение на учениците в реална работна среда и допълнително финансиране за училища, които работят с уязвими групи.
Според средносрочните и дългосрочни прогнози за пазара на труда в България за периода 2020 – 2024 г. се очаква спад в броя на населението в трудоспособна възраст с 3.7%.
При възстановяването на заетостта след кризата, породена от COVID-19 пандемията, се очаква нарастване на дела на заетите лица с висше и средно образование.
В средносрочен и дългосрочен план, водещите три сектора, които ще се характеризират с най-голям брой заети, са преработващата промишленост, търговията и строителството, а секторите образование и здравеопазване са със засилваща се роля на пазара на труда. Сред най-търсените професии са учители, медицински сестри, акушери, лекари, административни специалисти, машинни оператори и работници в производството.
В края на заседанието Областната координационна група взе решение за създаване Областна програма за учене през целия живот, която да разработи и приложи ефективна система за координиране на процесите за обучение и квалификация.

 
07.12.2020, 13:49 часа
1695 2
Коментари

do 789

13.12.2020, 17:01 часа
e pri malinka e nay-golemata lapachka mn qsno tq kontrolira cela vraca sus zaplahi, reket i strah. izednik i parcal ot klasa e malinka nefelskata kovra

789

07.12.2020, 14:35 часа
По тоя проект ще обучавате старци и бабички, тия не могат да помнят вече, кажете кой ще са лапачите в проекта подразбира се, че са едни и същи.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha