8 фирми кандидатстват за 36 млн. лв. за доставка на машините за гласуване

8 фирми кандидатстват за 36 млн. лв. за доставка на машините за гласуване Осем кандидати напират да доставят машините за гласуване за парламентарния вот през пролетта на 2021 година, става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки, където е публикувана и поръчката на ЦИК за устройстват.
Крайният срок за подаване на заявления за участие изтече в полунощ на 7 декември.
От регистъра на АОП се вижда, че за две от тях документите са подадени от името на физическо лице. Първи документи са подали едни от големите фирми в бранша, който са доставяли машини за гласуване и на предходни избори. Това са Сиела Норма АД и Контракс АД. Сред другите участници са Лекс.бг, ЦАПК прогрес груп, Екселор холдинг груп, както и "Български машини за гласуване" на Александър Чобанов. Последният пък е пуснал оферта символично точно в 23:57 часа на 7 декември, само 2 минути преди крайния срок. Другата компания е "Доминион Воутинг Системс", която всъщност е чуждестранна, базирана в САЩ и Канада. Как се казва една от компаниите пък не става ясно, тъй като нейната заявка е пусната от физическото лице Иван Иванов.
Самата поръчка е за доставката на 9600 устройства за сумата от 36 млн.лева без ДДС, като се включва също и софтуера, изходния код, логистиката, обучението на членовете на секциите, както и IT специалисти за поддръжка и отстраняване на неизправности в деня на вота. Очаква се ЦИК да сключи договор с изпълнителя едва в началото на следващата година.
Преди това компаниите ще минат предварителен подбор. Първо ще се види дали отговарят на всички изисквания, след това има срок, в който участниците да допълнят документация, ако имат пропуски. Едва след това ЦИК ще одобри допуснатите кандидати и ще ги покани да дадат ценова оферта. На следващ етап с тях ще се водят и предварителни преговори за цената.
Изборният кодекс изисква машина за гласуване да има във всяка секция с над 300 избиратели в страна. Тези секции са около 9500. Именно затова от ЦИК поръчват 9600, като 100 от тях ще се използват за разяснителната кампания и обучението. Във всяка една от тези близо 9500 секции ще има по едно устройство. Местене от една секция в друга няма да бъде допустимо, както и подмяна на машината с нова при повреда. В специалните секции - в болници, затвори, домове за стари хора,както и в чужбина, ще се гласува само с хартиени бюлетини.
В хода на процедурата по оценка пред ЦИК ще бъдат представени и модели на устройствата за гласуване, които предлагат кандидатите.
По-рано през деня пред Нова телевизия пък математикът и шеф на Управителния съвет на "Информационно обслужване" Михаил Константинов заяви, че гласуването с машини крие риск от заразяване с COVID-19. А за да се реши проблема с вота на болните от COVID или карантинираните, той предложи преболедувалите с COVID да правят изборни секции в болниците.
08.12.2020, 16:09 часа
618 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha