Сделка или не: "Патриотите" рекетирали Бойко Борисов за 20 места в парламента

Сделка или не: "Патриотите" рекетирали Бойко Борисов за 20 места в парламента Тежки предизборни пазарлъци за обща листа на предстоящия вот през пролетта текат между лидерите на „Обединени патриоти” и ГЕРБ. "Патриотите” настоявали пред Бойко Борисов да получат 20 избираеми места, той обаче бил категоричен, че могат да се надяват само на 7.
Миналата седмица лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов изпусна репликата, че ОП ще се коалират с ГЕРБ на изборите. Малко след това заместникът му Искрен Веселинов го опроверга с твърдението, че ВМРО ще се борят самостоятелно за парламента. Всъщност, разминаването между двамата не е плод на противоборство, а огледало на динамичните и непредсказуеми преговори между формациите.
По неофициална информация „Патриотите” поискали от Борисов 20 избираеми места на базата на 7% от гласовете - колкото им отреждат настоящите социологически проучвания.
Премиерът обаче попарил очакванията им с аргумента, че тази социология не отговаря на истината.
„Първо, не сте „обединени” патриоти, второ – едните ви няма на картата, другите съществувате само на книга. А и не се знае утре на Волен какво ще му скимне и няма да може да изкарате и 1%”, отрязал ги Борисов.
Но заради това, че са работили добре по време на мандата, бил склонен да им се отблагодари със 7 места в Народното събрание. Идеята за обща листа по принцип удовлетворявала и двете страни, защото всички били наясно, че на предстоящите избори няма как да получат резултати, каквито имат сега.
Лошата новина, че Каракачанов и Валери Симеонов могат да се надяват само на 7 народни представители обаче разпалила с нова сила враждата между тях и подновила битката кой е по-близък до сърцето на Борисов.
И на двамата им било жизнено важно да се окичат с още един депутатски мандат и имунитет, защото не се знае какво ще се случи при следващата конфигурация на властта.
„И Каракачанов, и Симеонов осъзнават, че са неизбираеми - иначе нямаше да търсят колаборация с ГЕРБ. На тях им е ясно, че нямат никакъв шанс да прескочат границата сами”, коментира политик, запознат в детайли с политическите сделки между тях. 
14.12.2020, 19:08 часа
1562 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha