В Карлово почетоха паметта на загиналите в Ирак български военнослужещи

В Карлово почетоха паметта на загиналите в Ирак български военнослужещи

С ритуал-панихида в Карлово бе отдадена почит пред героизма на 13-те български военнослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг в операции на многонационалните сили в Ирак, пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм, предаде БТА. 
Преди 17 години, на 27 декември 2003-та цистерна пробива загражденията на база "Индия" в иракския град Кербала, където е щабът на българския батальон. Цистерната се взривява в близост до оградата. Кървавият атентат отнема живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Антон Петров, Иван Инджов и Свилен Киров. България се включва в операцията в Ирак от 22 август 2003-та до края на 2008 година с 11 контингента. 13 са жертвите, които страната ни дава в хода на операцията.
"В деня на първия християнски мъченик - Свети Стефан, нека пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм сведем глави в знак на почит и преклонение пред паметта на загиналите в Ирак тринайсет български военнослужещи. Поклон пред военнослужещите, посветили себе си и отдали своя живот в служба на мира!", каза заместник-кметът на Карлово Антон Минев.
Да бъде светла паметта на загиналите българи и да се помни техният пример, призова бригаден генерал Деян Дешков - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Панихида отслужи архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров.
Венци и цветя пред паметника бяха положени от името на държавни институции, кмета на Карлово, командира на 61-ва Стрямска бригада, роднини и приятели на загиналите.

27.12.2020, 14:58 часа
717 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha