Учени разкриха как горещата баня влияе на метаболизма

Учени разкриха как горещата баня влияе на метаболизма Прохладното време на вън гарантира, че горещата вана в края на дългия ден е чудесна идея.
Учените наскоро установиха още едно предимство към приятната процедура. Резултати от проучване, публикувано в Американския вестник по приложна физиология, потвърждават, че редовните топли бани спомагат за ускоряване на метаболизма и помагат за отслабване, пише списание Elle. 
В проучването участват хора с наднормено тегло и заседнал начин на живот, за да дадат отговор дали горещите бани могат да бъдат алтернативно лечение за хора с на възраст или с увреждания. Резултатите показват, че след един час престой във вана с температура на водата +39, участниците показват намаляване на кръвната захар и инсулин, придружено от ускоряване на метаболизма на глюкозата. Впоследствие е потвърдено, че резултатите от теста са дават възможност на хора от всяка възрастова група да се възползват от благоприятните свойства на горещата вана.
Отдавна е известно, че релаксацията в гореща вода има положителен ефект върху тялото след тренировка. Учените обясняват това с факта, че физическият стрес от упражнения провокира повишаване на нивото на интерлевкин 6 (IL-6), един от най-важните медиатори на острата фаза на възпаление, който от своя страна предизвиква имунния отговор на организма. Горещата баня е просто незаменима, за да успокои паниката в умореното тяло.
Но дори и да не обичате да правите упражнения или не ви се препоръчва да се занимавате с физическа дейност по някаква причина, според скорошни открития на учените, отпускането в гореща вода активира отделянето на вещества, които понижават кръвното налягане, ускоряват метаболизма и понижават нивата на кръвната захар.
Новините данни определено са добри новини, но това не е причина да не извършвате физически дейности или да изхвърлите пропуска си от фитнес центъра, а вместо това да се накисвате във ваната по един час на ден. Просто сега има научно доказателство да се удължи времето, отделено за водни процедури. И ако в момента мислите дали да се потопите в гореща вода с ароматна пяна и лечебни масла, напомнете си, че горещата вана или душ:

Помагат при настинки
Горещата вода (можете да добавите лайка или жълт кантарион към ваната) ще помогне за предотвратяване на болести, а влажната пара ще овлажни носните ви канали, действайки като естествен деконгестант за облекчаване на симптомите на настинка и грип.

Спомагат загубата на тегло
Гореспоменатото проучване, ръководено от д-р Стив Фокнър, установява, че горещата вана понижава пиковите нива на захар след хранене и изгаря около 140 калории на час, повече отколкото ходенето в продължение на един час с бързо темпо, например.

Облекчават мускулното напрежение
Горещата вана облекчава общия стрес от физическо натоварване, успокоява напрегнатите мускули и има благоприятен ефект върху съня, докато душът осигурява отличен масаж на раменете, врата и гърба, подобрява кръвообращението и състоянието на кожата.
 
04.01.2021, 09:09 часа
974 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha