Ново 20: Изборите – на 18 април, не на 28 март

Ново 20: Изборите – на 18 април, не на 28 март Пак промяна - парламентарните избори да са на 18 април - седмица преди Цветница и две преди Великден, вместо на досега обявената дата – 28 март. Този вариант се обсъжда на “Дондуков” 2, разкриха запознати.
След сондажи с настоящи и бъдещи политически играчи президентът Румен Радев май се е отказал да насрочва изборите на първата позволена от закона дата - 28 март.
В началото на декември миналата година държавният глава сам посочи като дата на вота - последната неделя на март.
Малко след това обаче шефът на Стратегическия му съвет проф. Александър Маринов даде заден, като обясни, че “28 март, като дата за парламентарните избори, може да бъде преосмислена при някакво извънредно критично развитие на събитията”.
Коя ще е окончателната дата за изборите, трябва да стане ясно до края на януари, когато е срокът за издаване на президентския указ. Според конституцията изборите за парламент трябва да се проведат между 28 март и 28 май.
Дата в средата на април е най-приемлива за новите  политически играчи, коментираха запознати. При нея кампанията ще е в по-топли дни след средата на март, което ще позволи митинги на открито. Освен това и ваксинираните срещу COVID-19 ще са повече.
В новогодишното си обръщение Радев отново говори за изборите и настоя за машинно и дистанционно гласуване като гаранция срещу фалшификации.
Машини и електронно дистанционно гласуване трябва да спрат изборните фалшификации, твърди Радев.
С по-късни избори президентът обслужва нечий интерес, заподозряха обаче от ГЕРБ.
“Преди всичко президентът Радев трябва да обяви открито в чий интерес отлага изборите. Защо сега реши да мести датата от 28 март за по-късно? Не разбираме мотивите му, след като самият той искаше незабавни оставки и незабавни избори? Кой му нареди сега да отлага датата?
Президентът е длъжен публично да обясни хаотичните си действия по толкова важен въпрос като изборите за следващия парламент”, атакуваха от ГЕРБ.
От партията на Бойко Борисов обаче уточниха, че нямат претенции за дата, ако е в законовия срок, защото винаги били готови за избори.
От БСП отказаха коментар на новата дата, но напомниха, че има позиция на Изпълнителното бюро за това. “Определяне дата за избори е конституционно правомощие на президента. За 4 г. никога не сме се намесвали в решенията на президентската институция. За нас всяка дата в законно определения срок е приемлива”, категорични са от “Позитано” 20.
Неофициално от ДПС подкрепят по-късна дата за вота, защото повече хора ще са ваксинирани. Затова и избори през април или май било по-добре, отколкото в края на март. Преди месец пък зам.-шефът на парламентарната група Хамид Хамид настоя и за промени в Изборния кодекс, с които да се намери решение как ще гласуват хората в карантина.
05.01.2021, 15:20 часа
2302 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha