Апелативният съд във Варна потвърди присъда за убийство в добричко село

Апелативният съд във Варна потвърди присъда за убийство в добричко село Апелативният съд във Варна потвърди присъда на подсъдим за убийство, извършено в добричко село, с незаконно притежавано огнестрелно оръжие. Исмаил А. трябва да изтърпи наказание 7 години лишаване от свобода и да изплати обезщетение за претърпени неимуществени вреди на синовете на жертвата – граждански ищци и частни обвинители в процеса.
Втората инстанция трябваше да провери присъда на Добричкия окръжен съд, с която е призната вината на Исмаил К. за това, че на 13.11.2017 г. в село Смолница умишлено умъртвил Марин Я. Престъплението било извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с тежка обида и с насилие. Доказано е било и второто обвинение – че без да има нужното разрешение между 2006 г. и 2017 г. подсъдимият е притежавал огнестрелно оръжие – въздушна пушка, преработена за стрелба с бойни патрони и 34 патрона.
След цялостна проверка на присъдата и преценка на доводите на страните по делото, апелативната инстанция потвърди фактите. Подсъдимият и жертвата били на почерпка у свой съсед. След употреба на алкохол възникнал спор между двамата, те си разменили обиди, след което и удари. Подсъдимият напуснал къщата на домакините, отправяйки закани. Прибрал се вкъщи и взел пушката. Върнал се в дома на съседите и стрелял срещу Марин Я. Исмаил се прибрал и скрил оръжието. 73-годишният мъж бързо издъхнал от травмата в гръдния кош.
Исмаил А. е признал вината си. Той обаче приема наказанието за несправедливо и обжалва присъдата пред Варненския апелативен съд. Недоволни са останали и частните обвинители и граждански ищци, които искат връщане на делото за ново разглеждане.
За така повдигнато обвинение – убийство в състояние на силно раздразнение – законът предвижда между 1 и 8 години лишаване от свобода.
Настоящата инстанция назначи съдебно-медицинска експертиза за изясняване на актуалното здравословно състояние на подсъдимия. От заключенията й и изслушването на вещите лица в съдебно заседание стана ясно, че заболяванията му могат да се лекуват в местата за лишаване от свобода.
С решението си Апелативният съд прие изводите на първата инстанция, че престъплението е извършено умишлено. Стореното е с висока степен на обществена опасност, тъй като е извършено пред очите на още двама души, при това с незаконно притежавани оръжие и боеприпаси, хладнокръвното напускане на местопроизшествието и укриването на оръжието са отегчаващи обстоятелства. Към тях обаче въззивният съд добави и употребата на алкохол.
Горната инстанция смята, че присъденото наказание ще отнеме възможността на подсъдимия да върши други престъпления, ще му въздейства предупредително и ще го приучи да спазва законите и добрите нрави. В същото време ще даде знак на обществото, че посегателствата срещу личността ще бъдат строго санкционирани.
13.01.2021, 16:09 часа
446 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha