Девет млади юристи преминаха стаж в Окръжен съд - Монтана през 2020 г.

Девет млади юристи преминаха стаж в Окръжен съд - Монтана през 2020 г. През миналата 2020 година девет завършили право младежи преминаха  юридическия си стаж в Окръжен съд – Монтана, съобщиха от институцията. 
Под ръководството на съдии-наставници те се запознаха отблизо с дейността на съда, присъстваха на съдебни заседания и съставяха проекти за решения и определения по предоставени им дела. „Юридическите стажове са много полезни като въвеждане на завършилите студенти в практиката на  изучаваната от тях в университетите специалност. Запознаването им със спецификата на  различните юридически професии - адвокат, следовател, прокурор, съдия, им дава възможност да видят в цялост начина на функциониране на съдебната система, но и да направят личния си професионален избор. Разбира се, ефективността  на практическото обучение зависи и от личната отговорност и активност в поставяните задачи на всеки“, заяви зам.председателят на ОС – Монтана Аделина Троева. Въведените през по-голямата част от годината противоепидемични мерки и ограничения заради разпространението на вируса COVID–19 не  прекратиха стажантските програми, но наложиха промени по отношение на присъствието на младите юристи в съда и  в открити заседания, в начина на съвместната им дейност с наставниците като част от контактите се осъществяваха онлайн, но това също бе полезно и като запознаване с работа в кризисна ситуация и с оглед на все повече навлизащото в системата електронно правосъдие, отбелязаха магистрати.
„Стажът, който преминах през миналата година, ми беше изключително интересен и полезен. Не всичко може да бъде научено от книгите. На място в адвокатската кантора, прокуратурата или съда се сблъскваш с конкретни казуси и проблеми, а помощта и съветите на опитен юрист много помага  да свържеш теорията с практиката и да вземеш най-доброто за всеки случай решение“, сподели Мария Каменова от Берковица, която е завършила „Право“ в Бургаския свободен университет и след стажа си вече е положила успешно изпита си за юридическа правоспособност. 
14.01.2021, 12:09 часа
675 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha