От прокуратурата разкриха горещи подробности за разследването на смъртта на внука на Тома Томов в Мездра

От прокуратурата разкриха горещи подробности за разследването на смъртта на внука на Тома Томов в Мездра Заради засиления медиен и обществен интерес по повод разследването на смъртта на 8-годишно момче в Мездра, Районната прокуратура във Враца разкри още подробности.
Образувано е досъдебно производство по чл.338, ал. 3 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.
До настоящия момент са извършени следните действия по разследването: оглед на местопроизшествие и оглед на трупа на пострадалото дете, разпити на 16 свидетели, част от които са дали показания пред съдия.
Извършени са четири претърсвания и изземвания от имоти, находящи се в Мездра и в околни села.
Иззети са мобилни апарати, ползвани от Д.Й., който е привлечен като обвиняем по досъдебното производство, а също и от неговата съпруга М.Й. и малолетния им син, в чиито дом е настъпила смъртта на 8-годишното дете, допълват от прокуратурата.
По делото са назначени балистична експертиза, две химични експертизи, дактилоскопна експертиза, съдебномедицинска експертиза, съдебна психолого-психиатрична експертиза на малолетния син на Д.Й., а също комплексна ДНК и балистична експертизи, които трябва да се извършат в Националния институт по криминалистика-София.
В хода на следствените действия са иззети видеозаписи от общинските камери в Мездра.
Внесени са искания за изискване на трафични данни за проведени разговори от телефонните номера, ползвани от семейството (по чл.159а от НПК).
Спрямо привлечения в качеството на обвиняем Д.Й. за престъпление по чл. 338, ал.3 от НК, е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ с определение на Районен съд - Мездра от 11 януари.
Към момента не са налице доказателства за участие на други лица в разследваното престъпление, както и за осъществени други престъпни състави от лица, различни от привлечения в качеството на обвиняем Д.Й.  
Предстои по делото да бъдат извършени още разпити на свидетели и допълнителни експертизи.
Ръководството на Районна прокуратура-Враца няма да позволи нерегламентиран натиск върху магистрати и разследващите органи относно законосъобразността и пълнотата на провеждането разследване, уточняват от държавното обвинение.
14.01.2021, 11:50 часа
6601 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha