Силно земетресение разтресе Индонезия, има 34 жертви /снимки/

Силно земетресение разтресе Индонезия, има 34 жертви /снимки/ Силно земетресение с магнитуд 6.2 на индонезийския остров Сулавеси е отнело живота на най-малко 34 души души, предаде Франс прес, като се позова на индонезийската Агенция за управление на кризисните ситуации. Повечето жертви са в град Мамуджу.
След основния трус са последвали 26 вторични труса, допълва ТАСС.
Пострадалите от труса са около 600 души, добавя агенцията. Около 2000 души в Сулавеси са били принудени да напуснат домовете си. Разрушени са били над 60 здания, включително сградата с офиса на местния губернатор и хотел. Има и рухнала болница в Мамуджу, където под развалините може би се намират десетина души, посочва ТАСС. Над 300 къщи и други сгради пък са били повредени от труса, предаде БТА. 
Епицентърът на земетресението беше на 36 километра южно от окръг Мамуджу в провинция Южно Сулавеси. Дълбочината на труса беше 18 километра, посочва американският Геоложки институт, предаде Асошиейтед прес. Според индонезийски сеизмолози дълбочината е била още по-малка - 10 километра, добавя Ройтерс.
Смята се, че трусът не е предизвикал цунами, но хората по крайбрежните райони са се изтеглили в зони с по-високо надморско равнище.
На три места трусът е причинил свлачища. Главният път между окръзите Мамуджу и Маджене е блокиран от земна маса.
Вчера в района имаше земетресение с магнитуд 5.9.
При силното земетресение се е срутила болница, съобщиха представители на спасителните служби, цитирани от световните агенции.
Болницата е унищожена, тя се срути. Пациенти и персонал се оказаха под развалините, в момента ги евакуираме, е цитиран да казва спасител.
По негова информация, под отломките на болницата в административния център на провинция Западно Сулавеси има няколко десетки души.
По-рано порталът "Детик" съобщи, като се позова на националната агенция за борба със стихийните бедствия, че около 2000 души в Западно Сулавеси е трябвало да напуснат домовете си.
Стихията разруши над 60 сгради, активизираха се няколко свлачища, но нямаше предупреждение за високи вълни цунами. Повредени са два хотела, седалището на губернатора и търговски център.
По информация на Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център, епицентърът на труса е бил на 139 километра северозападно от град Паре Паре, на дълбочина 8 километра.
Няколко часа по-рано вчера в същия район имаше трус от 5.9 и бяха повредени няколко къщи.
15.01.2021, 10:14 часа
419 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha