Война в задкулисието! Шефът на „Джи Пи Груп” към Вальо Златев: Ти си изгонен, ти вече си никой

Война в задкулисието! Шефът на „Джи Пи Груп” към Вальо Златев: Ти си изгонен, ти вече си никой Истинска икономическа война се вихри в управляваща хунта и обръчите от фирми, които от години източват ресурсите на България.
Бившият шеф на „Лукойл – България” Валентин Златев е натирен от най-големия бенефициент на обществени поръчки в строителството у нас – „Джи Пи Груп” по заповед на Бойко Борисов, гласи сигнал до Narod.bg.
Собственикът на строителната фирма – Владимир Житенски, обяснил в прав текст на правешкия играч, че вече няма нищо общо с бизнеса им, затова прекратяват всякакви отношения.
„Изгонен си, вече си никой”, съскал Житенски към правешкия олигарх.
Причината е, че руснаците са стъпили на врата на Баце и сега го използват, за да си разчистят сметките с правешкия милионер, който успя да оскубе руския нефтен монополист „Лукойл” с десетки милиони чрез имотни сделки с помощта на „Джи Пи Груп”.
В консорциума „Джи Пи Груп” влизат общо 36 фирми с различен предмет на дейност – за строеж на сгради, пътища и всякакъв вид инфраструктура, ВиК, търговия, противопожарни системи и какво ли не.
Собственици са 54-годишният Владимир Георгиев Владимиров – Житенски, който притежава близо 50% от акциите, 51-годишният Георги Василев Василев със същия брой акции и 41-годишният Стефан Филипов Тотев с минимално участие.
В края на април 2019-а дойде новината, че над 45 милиона лева са източени от „Лукойл” само от сделки за земя за бензиностанции чрез фирми, свързани с „Джи Пи Груп”.
Механизмът е прост – фирма купува земята от частни лица или от община и няколко дни или седмици по-късно я препродава на „Лукойл” с огромна печалба.
След това „Джи Пи Груп” строи самата бензиностанция, също с огромна печалба. Фирмите са с офшорна собственост, но ясно свързани с „Джи Пи Груп”.
Разкриването на тези схеми в рамките на скандала „Джи Пи Гейт” доведе дотам, че руснаците изритаха шефа на „Лукойл” България Валентин Златев. Това е огромно по значимост събитие за българския политически живот, а ефектът от него тепърва ще се разраства.
В публикации от септември 2019 г. лъснаха няколко такива сделки, извършени чрез фирмата „Пи Ай”. Тя е собственост на офшорка и се явява собственик на земята и сградата, в която се намира седалището на „Джи Пи Груп”.
Телефоните и имейл адреса на „Джи Пи Груп” и “Пи Ай” са абсолютно идентични – [email protected]. Пълномощник на „Пи Ай” е Велизар Любенов Радев, който е съсобственик в „Джи Пи Строй” с един от акционерите и директор в „Джи Пи Груп” – Георги Василев.
Според източници на „Медиапул” тази публикация е в основата на вътрешно разследване в „Лукойл”, довело до отстраняването на Валентин Златев от оперативното ръководство.
Самият Златев отрича каквато и да било връзка с „Джи Пи Груп”, въпреки факта, че компанията строи и хотелите на неговия баща.
Сега се предполага, че поради зависимостите на правителството от Москва Бойко Борисов, макар и от години да е ортак с милионера, приел да бъде инструментът за отмъщение срещу Вальо Златев, който, макар и натирен от „Лукойл”, продължава да върти стотици милиони в собствения си бизнес.
За да го лишат от тлъсти държавни порции покрай строителството на стотици обекти, дадени на „Джи Пи Груп”, на Златев е обяснено, че вече няма да припари до бизнеса на строителната компания и ще трябва сам да плете схемите си без помощта на „Джи Пи Груп”.
17.01.2021, 12:10 часа
4794 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha