В Монтана се преклониха пред паметта на Йордан Радичков /снимки/

В Монтана се преклониха пред паметта на Йордан Радичков /снимки/ Кметът на Монтана Златко Живков, деца от VІІ средно училище „Йордан Радичков”, служители от библиотека „Гео Милев” и граждани се преклониха  пред паметта и поднесоха цветя на паметника на бележития син на Северозапада писателя Йордан Радичков, съобщиха от общината.
На днешния ден се навършват 17 години от смъртта му. 
„Това е повод да си спомним за нашия талантлив земляк, които беше дълбоко свързан с родния си край и го отрази в творчеството си, заяви кметът Живков.
Паметникът на Йордан Радичков в Монтана бе издигнат през 2008 година в непосредствена близост до регионалната библиотека в парк „Монтанензиум”. Инициативата за създаването му е на сдружение „Приятелите на Радичков”. Бронзовата  статуя на писателя в половин ръст е дело на известният български скулптор и близък приятел на Радичков Георги Чапкънов.  
Да си спомним за Радичков от думите му в един разговор, включен в сборника „Йордан Радичков. Интервюта“:
„Човек трябва да е убеден, че има огромни сила и енергия у себе си, че може да хване целия свят ей тъй, в шепата си, че вода да пусне. И колкото повече съхрани това безумие, този оптимизъм и огромна вяра — толкова по-дълго ще съхрани себе си. Естествено, животът взема ръбовете, позаглажда, както се заглаждат речните камъни, но колкото по-дълго е това единоборство с всичко, което се изпречва по пътя му, толкова по-далеко стига човекът.“
 
21.01.2021, 14:18 часа
344 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha